27 Април 2024 г. Събота

Подкрепата за кабинета ще намалява, прогнозира ДПС

2010-10-26 20:27:48

Отношението към бюджета за следващата година ще формализира тенденцията за редуциране на управляващото парламентарно мнозинство, което стои зад кабинета. Това каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

"Тази тенденция ще се засилва, най-малкото като засилено критично говорене срещу кабинета. Наближаващите местни и президентски избори са непреодолимо изкушение в това отношение", подчерта той.

"Ако обаче се разколебае парламентарната подкрепа за кабинета, това е една от класическите характеристики на политическата криза. Не пожелаваме никому това, но всеки сам избира своите коалиционни партньори", изтъкна Местан.

Той припомни, че още при избирането на правителството на Борисов през юли 2009 г. от ДПС са предупредили, че не е важен въпросът кои партии ще подкрепят кабинета на малцинството на Борисов, а докога ще продължи подкрепата и срещу какво.

"Нашата прогноза беше, че тази подкрепа няма да е дълга и в никакъв случай няма да бъде безусловна. Бяхме сигурни, че не всяка подкрепяща партия владее изкуството да бъде с коалиционния си партньор не само в дни на подем и успех, но и когато управлението не върви така добре", каза още Местан.

От ДПС съобщиха, че ще гласуват против бюджетите на здравната каса и държавното обществено осигуряване за 2011 г.

"Това е най-скандалният бюджет на НЗОК, който е внасян някога", коментира Хасан Адемов.

Прави се безпрецедентен трансфер на здравноосигурителни вноски в размер на 340 млн. лева към Министерството на здравеопазването.

По този начин дейности, които са се финансирали от данъци, се прехвърлят върху всички осигурителни вноски, разясни той.

"Изчезват онези 1,4 млрд. преходен остатък, няма ги разписани в бюджета за следващата година. Къде са парите?", попита Адемов.

От ДПС не приемат също, че със следващия бюджет се актуализира и действащият бюджет за тази година.

ДПС няма да подкрепят и бюджета на държавното обществено осигуряване, тъй като не приемат в условията на криза увеличаването на осигурителните вноски за фонд "Пенсия" с 1,8%.

Според партията повишаването на осигурителните прагове пък удря по малкия и средния бизнес.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати