19 Април 2024 г. Петък

Задържаха журналист и шофьор за разпит, снимали имот на Цветанов

2010-10-26 09:12:32

 

Журналистът от вестник "Галерия" Добромир Добрев и шофьор, работещ в медията, са били задържани от органите на реда и разпитвани в продължение на почти два часа, защото снимали луксозната вила на вътрешния министър Цветан Цветанов в село Шума. Това заяви пред PRO.BG главният редактор на вестника.

В Областната дирекция на полицията в София двамата са разпитвани за това кой ги е изпратил в селото, дали целта на репортажа им са имотите на Цветанов и т.н.

Добрев и колегата му били накарани да подпишат декларация, че повече няма да нарушават обществения ред, въпреки че, по думите на Патрашкова, те не са правили нищо подобно – не са влизали в чужда собственост, а просто са разговаряли с хората от селото.

Пред камерата на PRO.BG Добрев разказа, че когато полицаите дошли да отведат него и колегата му в районното, дори не дали обяснение защо това се налага.

Какво още казаха Патрашкова и Добрев пред нощния екип на Новините можете да видите във видеоматериала.

 Междувременно ПП РЗС излезе с официално становище по въпроса.

"Политическият съвет и народните представители от РЗС остро възразяват срещу безпрецедентната злоупотреба със служебно положение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е разпоредил полицейска акция срещу български журналисти", се казва в писмо на РЗС, изпратено до редакцията на Actualno.com.

В становището се казва още:

Журналистическият екип е бил в село Шума в понеделник по обяд, а само няколко часа по-късносветкавично е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. В сградата на областната дирекция на МВР повече от 2 часа журналистът Добромир Добрев е бил подложен на кръстосан разпит, чиято основна цел е била да се разбере кой го е изпратил в село Шума, дали целта на командировката е била да разследва имотите на Цветанов и прочие.

РЗС разполага с информация, че министъра на вътрешните работи следи незаконно чрез СРС-та и автомобили за проследяване политици и разследващи журналисти. Полицаи и служители на ДАНС са готови да свидетелстват ако при изслушване в парламента им се гарантира, че няма да бъдат уволнени и преследвани.

В страна членка на ЕС през 2010г. да се арестуват журналисти затова, че са отишли да правят журналистическо разследване за вътрешния министър е проява на тоталитарен подход нямащ аналог дори по времето на Тодор Живков.

РЗС настоява:

  1. В седмичната програма на Народното събрание като първа точка от дневния ред да се включи изслушване на Цветан Цветанов по повод задържането на журналистите от вестник „Галерия”.
  2. Парламентарна анкетна комисия по установяване на имотното състояние на Цветан Цветанов да направи проучване дали министъра на вътрешните работи е използвал незаконно СРС, за да следи разговорите на политическите си опоненти и на разследващи журналисти изнасящи информация за злоупотребите на вътрешния министър.

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати