Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Април 24
Начало arrow България arrow Задържаха журналист и шофьор за разпит, снимали имот на Цветанов

Задържаха журналист и шофьор за разпит, снимали имот на Цветанов

  Print E-mail
2010-10-26 09:12:32
източник: actualno.com

 

Журналистът от вестник "Галерия" Добромир Добрев и шофьор, работещ в медията, са били задържани от органите на реда и разпитвани в продължение на почти два часа, защото снимали луксозната вила на вътрешния министър Цветан Цветанов в село Шума. Това заяви пред PRO.BG главният редактор на вестника.

В Областната дирекция на полицията в София двамата са разпитвани за това кой ги е изпратил в селото, дали целта на репортажа им са имотите на Цветанов и т.н.

Добрев и колегата му били накарани да подпишат декларация, че повече няма да нарушават обществения ред, въпреки че, по думите на Патрашкова, те не са правили нищо подобно – не са влизали в чужда собственост, а просто са разговаряли с хората от селото.

Пред камерата на PRO.BG Добрев разказа, че когато полицаите дошли да отведат него и колегата му в районното, дори не дали обяснение защо това се налага.

Какво още казаха Патрашкова и Добрев пред нощния екип на Новините можете да видите във видеоматериала.

 Междувременно ПП РЗС излезе с официално становище по въпроса.

"Политическият съвет и народните представители от РЗС остро възразяват срещу безпрецедентната злоупотреба със служебно положение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е разпоредил полицейска акция срещу български журналисти", се казва в писмо на РЗС, изпратено до редакцията на Actualno.com.

В становището се казва още:

Журналистическият екип е бил в село Шума в понеделник по обяд, а само няколко часа по-късносветкавично е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. В сградата на областната дирекция на МВР повече от 2 часа журналистът Добромир Добрев е бил подложен на кръстосан разпит, чиято основна цел е била да се разбере кой го е изпратил в село Шума, дали целта на командировката е била да разследва имотите на Цветанов и прочие.

РЗС разполага с информация, че министъра на вътрешните работи следи незаконно чрез СРС-та и автомобили за проследяване политици и разследващи журналисти. Полицаи и служители на ДАНС са готови да свидетелстват ако при изслушване в парламента им се гарантира, че няма да бъдат уволнени и преследвани.

В страна членка на ЕС през 2010г. да се арестуват журналисти затова, че са отишли да правят журналистическо разследване за вътрешния министър е проява на тоталитарен подход нямащ аналог дори по времето на Тодор Живков.

РЗС настоява:

 1. В седмичната програма на Народното събрание като първа точка от дневния ред да се включи изслушване на Цветан Цветанов по повод задържането на журналистите от вестник „Галерия”.
 2. Парламентарна анкетна комисия по установяване на имотното състояние на Цветан Цветанов да направи проучване дали министъра на вътрешните работи е използвал незаконно СРС, за да следи разговорите на политическите си опоненти и на разследващи журналисти изнасящи информация за злоупотребите на вътрешния министър.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Пеем "Горда Стара планина" - горда ще бъде, но народът е смачкан, трябва да се изправи на крака - да знае, като каже "Горда Стара планина", да стои гордо. Този химн, ...
  Новини Днес се навършват 140 години от Освобождението на страната.На 3 март 1878г е подписан Санстефанският прелиминарен(предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага ...
  Новини През нощта от югозапад ще започне увеличение на облачността. Ще бъде почти тихо с минимални температури между минус 1 и 4 градуса. - - В събота ще бъде облачно. Около обяд от югозапад ще започнат ...
  Новини Днес е голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 19 февруари. - - По традиция в съботата срещу Неделя месопустна /Месни заговезни/ - на голямата Задушница преди ...
  Новини Православната църква чества днес Свети Атанасий.Той е роден през 295 г.Духовен наследник и продължител на делото на Свети Антоний е друг светец също произлизащ от Египет. Става дума за Свети ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?