24 Април 2024 г. Сряда

Работодателите: И новият пенсионен фонд ще излезе "на червено"

2010-10-26 09:10:14
Новият фонд в Националния осигурителен институт (НОИ), който трябва да събере на едно място личните партиди от професионалните фондове, ще реши проблема с ниските пенсии само за няколко години, а след това и в него ще зейнат огромни дефицити.

Това показват изчисления на работодателските организации, направени на база прогнози за осигуровки и ранни пенсионери през следващите 15 години. Шестте представителни бизнес съюза дадоха обща пресконференция вчера, а по същото време социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева обясняваха предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване.

Най-мащабната от тях е закриването на професионалните фондове и личните сметки на осигурените в тях и прехвърляне на активите им в общия фонд в НОИ, който трябва да започне да плаща от 2012 г.

Причината за дефицитите ще е увеличението на разходите за пенсии, което ще изпревари постъпленията от вноски. Така плащанията трябва да се компенсират с натрупваните в продължение на десет години пари в професионалните фондове, смятат работодателите.

Очакванията са до края на 2010 г. в професионалните фондове да има общо 525 млн. лв., които ще отидат в новия фонд "Ранна пенсия" под формата на активи. Според разчетите броят на пресрочно пенсиониралите се ще се увеличава до 2018 г., а година по-късно на фонда в НОИ няма да му стигат над 180 млн. лв. В края на 2025 г. недостигът ще е над 2 млрд. лв., колкото е планираният дефицит в осигурителния институт за тази година.

Досега нито НОИ, нито социалното министерство са обяснили откъде ще се вземат пари, ако "Ранна пенсия" излезе "на червено". В проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване не е предвидено фондът да има резерв, така че в такъв случай остава единствено дофинансиране от държавата.

По думите на работодатели техни служители, работещи при първа и втора категория труд, са абсолютно против идеята парите им да отидат в общ фонд и те да изгубят правото да получават пенсия само от личната си сметка.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев съобщи, че само заради намеренията за промени на правителството в последния месец исканията за ранно пенсиониране са се увеличили с 10%.

Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Евгений Иванов поиска Сметната палата да направи проверка на НОИ, тъй като при сверяване с информацията от пенсионните дружества се оказало, че много работодатели са превели вноските в института, но те така и не са стигнали до фондовете.

Милен Марков, председател на инвестиционния комитет към Асоциацията на пенсионните дружества, заяви, че управителят на НОИ Христина Митрева съобщава много изкривена информация. В неделя тя каза, че за десет години във фондовете са били внесени 493 млн. лв., а сега те разполагат с по-малко.

Марков контрира, че през този период част от парите са преведени обратно на НОИ, който е финансирал с тях плащания на срочни пенсии. Освен това институтът не иска да каже какво става с вноските на хората за ранни пенсии отпреди 2000 г., които са отивали в НОИ, и не поема отговорност за тях, посочиха работодателите и Марков.

Работодателите отново предупредиха, че текстовете за национализация на личните пари в пенсионните фондове противоречат на конституцията. Според тях дори и да бъдат приети от парламента, те могат много лесно да бъдат оспорени в Конституционния съд, а отделно собствениците на фирми ще насърчат служителите си да си търсят правата - в съда или при омбудсмана.

Работодателските организации обявиха, че са се срещнали с депутати от всички парламентарни групи, без "Атака". Според бизнеса народните представители са проявили разбиране и не подкрепят национализацията.

Не е ясно обаче дали тези депутати могат да спрат приемането на проекта, тъй като за одобрението му ще са нужни само гласовете на ГЕРБ и "Атака", която неведнъж заяви, че иска национализация в икономиката.

МВФ препоръчва по-бързи реформи

Международният валутен фонд (МВФ) е препоръчал на правителството от следващата година ранните пенсии да започнат да се изплащат от частните фондове. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите след приключването на мисия на фонда за пенсионната реформа. Според експертите трябва да се намали дефицитът в системата, който без реформи ще стигне 7% от БВП в средносрочен план. В предварителния доклад е посочено, че последните предложения на кабинета ще ограничат, но няма да премахнат натиска върху бюджета. От МВФ са подчертали, че са необходими допълнителни реформи заради застаряването на населението. За следващите две години експертите препоръчват вноските за държавната система да се увеличат с 2 процентни пункта до 18 на сто, а от 2011 г. да започне увеличение с шест месеца на стажа за пенсия. Другата препоръка е да се засили контролът за инвалидните пенсии.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати