26 Април 2024 г. Петък

Днес е Димитровден

2010-10-26 09:04:47

Във всички епархии на Българската православна църква се чества един от най-почитаните светци на Христовата църква - Свети великомъченик Димитър Мироточиви (Димитровден). Нашата Църква чества и една българска светица, с голям принос за духовния живот в България, Украйна и целия православен свят - Преподобна Димитра Киево - Силистренска, предаде Фокус.

На празника на свети великомъченик Димитър - 26 октомври 2010 година, в град Омуртаг 150-годишен юбилей празнува местният храм "Свети Димитър". По този повод архиерейска света Литургия ще отслужи Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Храмът е гордост за всички жители - православни християни и мюсюлмани в този смесен район.

За Димитровден и 150 годишнината на местния храм, архиерейска света Литургия за храмовия празник на църквата "Св. Димитър" в село Марулево на Неврокопска епархия ще отслужи Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил, Православният храм „Свети Димитър“ е разположен в центъра на село Марулево. Църквата е построена в 1860 година и е паметник на културата. Изографисана е от творци, принадлежащи към Банската школа. Църквата е построена през 1860 година, и осветена е през 1863 година. Изографисана е в периода 1893 - 1895 г. Иконостасът на църквата е изработен в 1893 година и се отличава с декоративна живопис и резба по царските двери. Иконите му са от 1894 г.

С благословението на Дядо Натанаил Божествена света Литургия за храмовия празник на църквата "Св. Димитър" в село Тешово, Гоцеделчевско на Неврокопска епархия ще отслужи Негово преосвещенство Драговитийски епископ Даниил.

Храмът е с голяма историческа и архитектурна стойност. Построен е през 1843 - 1844 г. Епископ Даниил ще почете и традиционния събор, който всяка година се организира на 26 октомври, Димитровден, който е празник на селото и църквата. От всички краища на България се стичат роднини и потомци на Тешовалии.

150-годишен юбилей празнува и храм "Свети великомъченик Димитър" в село Костанденец, община Цар Калоян, област Разград на Русенска епархия. По този повод архиерейска Света литургия за Димитровден и юбилея ще отслужи Негово високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит.

Литургията ще започне в 9.00 часа.

Църквата "Свети великомъченик Димитър", с. Дойренци, Ловчанска епархия, празнува 100-годишен юбилей на Димитровден – 26 октомври. По този повод архиерейска света литургия в храма ще отслужи Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Началото е в 9.00 часа

Негово високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий ще отслужи празнична света Литургия в катедралния храм „Св. Димитър” в град Сливен на 26 октомври – Димитровден. Димитровден е празник и на град Сливен. Празникът ще бъде отбелязан с различни прояви.

По повод Димитровден Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай е в град Димитровград по повод храмовия празник на църквата „Свети Димитър” и празника на града. Специално за тържествата митрополит Николай донесе частица от Светия Кръст Господен за благословение на гражданите. Днес той ще отслужи Празнична Света Литургия в храм „Свети Димитър”. Началото е от 9.00 часа.

На 26 октомври 2010 г. Видин отбелязва своя духовен и градски празник Димитровден. Празничните прояви включват множество спортни и културни мероприятия, започнали още от 16 октомври като кулминацията е днес. На Димитровден тържествата ще започнат в 9 ч с празнична Света Литургия, която в катедрален храм „Св. Димитър”, с благословението на Негово високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, ще отслужи неговият викарен епископ, Негово преосвещенство Велички епископ Сионий. Дядо Сионий ще бъде в съслужение с Негово високопреподобие архимандрит Поликарп, предстоятел на катедралния храм и други духовници от епархията. След Литургията пред храма епископ Сионий ще извърши празничен водосвет на всички училищни знамена за благословение и здраве.

В София, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, архиерейска Света Литургия в столичния храм "Св. Димитър" в квартал "Хаджи Димитър" ще отслужи Негово преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.


източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати