25 Април 2024 г. Четвъртък

България: Нещо средно между Венецуела и Северна Корея!

2010-10-25 21:41:31

От няколко месеца напрежението между правителството и частния сектор нараства. Обвиненията към кабинета, че работи срещу пазарната конкуренция бяха изказвани неведнъж. Атакувани бяха въведените държавни стандарти за хранителни продукти "Стара планина", предложеното регулиране на транспортната мрежа и разписания, прехвърлянето на резерва на здравната каса под контрола на лекарския съюз.

Най-голяма дискусия предизвика прехвърлянето на парите от личните сметки в професионалните пенсионни фондове към НОИ.

Работодателските организации изтъкнаха днес в обща позиция, че това ще влоши бизнес средата и ще даде лош знак на чуждестранните инвеститори.

Организациите изтъкнаха, че са против "национализацията" на професионалните фондове и ранното пенсиониране. Председателят на БСК Божидар Данев посочи, че намерението за прехвърляне на средствата противоречи на конституцията, заради посегателство върху частна собственост.

Нарушава се и правото на наследяване, тъй като наследниците на работниците, които са имали лични партиди, няма да могат да получат събраните вноски, заяви Васил Велев от Асоциацията за индустриален капитал.

Премиерът беше подведен и злепоставен, изтъкна той.

Божидар Данев попита дали прехвърлянето на средства от девет фонда в един социален фонд не представлява отчуждаване за държавни нужди и засегнатите не трябва ли да бъдат обезщетени.

Около 230 хил. работещи са сключили договори с професионални фондове и има опасност те да потърсят нарушените си права, посочи Данев. Това дори не е национализация, а е кражба, защото няма обезщетение за засегнатите, каза Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива. Вече има срив на капиталовите пазари, след като беше обявена идеята за закриване не професионалните пенсионни фондове, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал. Мислехме си, че ще се превърнем в страна, която прилича на нещо средно на Швейцария и Сингапур, но се приближаваме до нещо средно между Венецуела и Северна Корея, каза още Васил Велев.

Това дори не е национализация, а е кражба, защото няма обезщетение за засегнатите, каза Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива.

Председателят на Българската търговско- промишлена палата Цветан Симеонов преди това коментира пред БНР, че е недопустимо лични вноски на граждани да влизат в общия фонд и да се разпределят на всички.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров обаче, държавата няма избор, тъй като професионалните фондове не могат да плащат нормални пенсии за ранно пенсиониране.

В свой анализ от петък, 22 октомври, Институтът за пазарна икономика, коментира че посягайки на личните спестявания на категорийните работници, държавата не само че няма да реши нито един проблем на пенсионната система, а напротив, ще ни върне към времена, когато държавата беше преди хората, а в Кодексът на труда пишеше, че "социалистическото обществото е трудово общество"

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати