20 Април 2024 г. Събота

Костов: Няма действия срещу кризата

2010-10-24 22:31:44
Внесен е вече бюджетът на здравеопазването и на НОИ. Вече е ясно какво иска да реализира правителството като политики. Ясно е за какво отидоха толкова много усилия, за какво се преговаряше, ясни са нещата. 

Това каза пред БНР Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ. 

Цялостното ни отношение към всичко това ще стане ясно във вторник на парламентарна група, след като анализираме цялостната ситуация, допълни Костов. Тогава ще заявим позициите си. 

Вероятно във вторник ще кажем как ще гласуваме или още една седмица ще уточняваме как да постъпим. Няма реформи и няма действия срещу кризата, няма мерки, категоричен бе Костов. 

Не е реформирано болничното здравеопазване. Там предстоят много сериозни мерки, но дали това са тези, които са набелязани, аз много се съмнявам, подчерта лидерът на ДСБ. 

Бюджетът се атакува от политическия център. Вътре в тези атаки влязоха всички на практика, които имат сериозно отношение към управлението на страната, което означава, че ГЕРБ ще се измести силно вляво, поясни Костов. 

1,8 пункта увеличение на осигурителната вноска – това е над 10%, защото 16% се плащат в момента, като сложите 1,8, това са малко над 11% увеличение на парите, които реално осигуряващото се лице и работодателят трябва да увеличат вноската към НОИ, каза Костов. 

Това е смисълът, нека да не спекулираме с 1,8, всъщност увеличението е 10-11%. Ако един работодател внася 10 000 лева за осигуряване, сега трябва да внася близо 12 000 лева, което е сериозно увеличаване за него. 

Същото се отнася и за хората, които се самоосигуряват. Това са пари, които на практика се отнемат на работниците, категоричен бе съпредседателят на Синята коалиция. 

Това са пари на работодателите, които са ги дали на работниците, а работниците са ги дали на частни фондове. Никой не може да влиза между частни отношения. Това е лична собственост и ако някой ми каже, че аз нямам право да се разпореждам с нея, а вие ще се разпореждате, защото сте държавата, това е нахлуване в частните отношения. Това не е никаква пенсионна реформа, категоричен бе Иван Костов. 

Целият дебат по бюджетните политики, които правителството ще осъществява, трябва да става вътре в парламента, правителството трябва да търси съюзници в парламента за подкрепа, каза Костов. 

Преобърна се политическият диалог, дебатите и диалогът, ако бяха водени с нас, със сигурност щяхме да напреднем много повече, заяви още лидерът на ДСБ. 

Сигурен съм, че който иска в момента смяната на финансовия министър, това означава, че иска правителствена криза, защото много трудно ще се намери човек, който от името на този финансов министър да довърши неговата работа, като изпълни актуализирания бюджет и изпълни неговата проектобюджетна политика за следващата година, заключи Иван Костов. 
 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати