2 Май 2024 г. Четвъртък

Яне: Има престъпно ядро в правителството с тартор Цветанов

2010-10-24 22:26:50

Новата Конституция на България ще даде ново начало с нови идеи, в което РЗС трябва да има своята значима роля като гарант за демокрация и справедливост.

Това се казва в писмо на Алексей Петров до политическия съвет и парламентарната група на партията.

В писмото си Петров заявява, че подкрепя предложението за провеждане на референдум и свикване на Велико народно събрание с цел нова конституция.

"С всичките си достойнства Конституцията на Република България от 1991 година изигра непреходната си роля на основен закон на прехода, олицетворяващ се с еднолично премиерско управление.

Вярвам, че българският народ ще прояви пословичната си мъдрост и ще реши да сложи точка на изтощителния 20-годишен преход, довел и до цялостно изхабяване на политическия елит", се казва още в обръщението на Алексей Петров към РЗС.

Освен това бившата барета остава на принципните си позиции за реабилитиране на парламентаризма в България и ще настоява за силна парламентарна република.

Петров вече се е подписал в подписката на РЗС, а чрез писмото си призовава всички почтени хора да направят същото. Лидерът на РЗС Яне Янев обясни след днешното заседание на Управителния съвет на партията, че Алексей Петров все още е само симпатизант на РЗС и предстои да премине през демократичните процедури за членство.

Все още не е обсъждано дали и каква ще бъде кандидатурата, с която РЗС ще издигне Петров като алтернатива на сегашното управление.

"Политическият съвет на РЗС по принцип приема желанието на Алексей Петров за екипна форма на управление", посочи Янев. Той съобщи, че Петров има визия на алтернатива на "едноличния модел на управление" и предложения за изграждане на екипи, които са били изграждани от бившата барета бе други специализирани институции.

"Неговата теза е, че той би участвал пряко в политиката и би бил кандидат само ако се убеди, че интелектуалният елит на нацията ще получи възможност да участва в следващото управление на държавата", обясни Янев.

Петров е заявил, че няма да подбира експертите си по партиен признак и затова е готов да си подбере такива от ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака".

Тезите на Янев и Алексей Петров обаче се разминават, тъй като първият иска френски тип президентска република, а вторият – силна парламентарна република. "Ако тезата на Петров не успее да надделее, аз поемам ангажимент, че няма да го арестувам", пошегува се председателят на РЗС.

Национална конференция на партията, посветена на 5 години от учредяването на РЗС, ще се проведе на 11 декември от 11 часа в зала България, където беше учредена партията точно преди пет години. Тогава РЗС ще учреди и своята младежка организация.

До момента в подписката на РЗС за нова конституция са се подписали 250 хил. души. От ръководството очакват подписите да надхвърлят 500 хил. и да инициират референдум.

Янев изтъкна, че инициативата е подкрепена от "знакови" личности като актьора Васил Михайлов, Божидар Данев, Евгений Михайлов, Янка Рупкина, Хайгашот Агасян, Павел Поппандов, Константин Тренчев, шоумените Иван и Андрей и знаковият им симпатизант Алексей Петров. Конгресът на партията ще се проведе догодина през септември или октомври месец.

Днес УС ще възложи старта на създаване на експертни екипи по различни направления, които ще бъдат съобщени на националната конференция. Тогава ще бъде изградена и комисия, която ще предложи алтернативна програма за управление на страната.

Очаква се днес от партията да излязат с декларация за управлението на ГЕРБ. "Има консенсус, че за нас това управление е иго на неграмотността, което води до фашизоидни форми на репресия, непознати за целия 20-годишен преход и нямащи аналог в нито една европейска страна.

Ние считаме, че рейтингът на това правителство беше постигнат с измама", коментира още Янев. Той заяви, че тази измама ще се разруши по същия начин, по който е била изградена "политическата пирамида ГЕРБ" и определи управляващата партия като най-голямата манипулация на прехода, защото само се създава впечатление, че се бори с организираната престъпност.

Според лидера на РЗС всъщност е налице поръчково селектиране на удобни и неудобни на властта. От партията са на мнение, че правителството на ГЕРБ осъществява най-голямата контрабанда на цигари за целия преход.

"Има организирана престъпна група в самото ядро на правителството на ГЕРБ. Това ядро се управлява от тартор на име Цветан Цветанов", добави още Яне Янев.

Той бе категоричен, че вицепремиерът Цветанов е "по случайност, за кратко в българската политика". Според него контрабандната схема на ГЕРБ е започнала да се осъществява от момента, в който обръчите от фирми на Христо Лачев (бивш изпълнителен директор на "Булгартабак") са били прикрити.

В близките няколко дни от РЗС ще поставят въпроси към управляващите, за да разберат колко и на кого е платил Лачев за свободата си. 
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати