27 Април 2024 г. Събота

"Уикилийкс" разкри ежедневните ужаси в Ирак, които САЩ са пренебрегвали

2010-10-23 10:42:04
"Уикилийкс", сайтът, който през последните месеци публикува огромно количество секретна информация на Пентагона за войната в Ирак, е предал на британския вестник "Гардиън" стотици хиляди документи, уличаващи иракските сили за сигурност в тормоз на затворници, убийства, мъчения и изнасилвания, предадоха ДПА и Ройтерс.

Според документите Съединените щати са знаели за издевателствата на иракските полицаи и войници, но не са извършили разследване. "Гардиън" е получил документите, преди публикуването им в "Уикилийкс", което се очаква да стане по-късно днес. Става дума за над 390 000 документа.

"Гардиън" твърди, че документите доказват, че Вашингтон не е предприел действия срещу издевателствата на иракските сили за сигурност. Американските власти твърдят, че всички подобни престъпления, за които са имали информация, са били съобщавани на отговорните иракски органи. 

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" осъди изстъпленията, описани в документите и запита дали американските власти са нарушили международното право, като са предавали задържани на иракските сили, след като са знаели, че те извършват издевателства "в наистина шокиращ мащаб". Изтеклата информация засяга и други теми, включително безпокойството на САЩ, че Иран е подготвял и снабдявал иракски бунтовнически групи. Засегната е и темата за цивилните жертви на конфликта в Ирак. 

"Гардиън"Няма допълнително разследване", изтъква вестникът. 

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че "въпреки че някои случаи на тормоз са били разследвани от американците, на повечето изглежда не е било обърнато внимание". Американските войници първо съобщавали на своите офицери за издевателствата, след което искали от иракчаните да разследват случаите. 

"Амнести интернешънъл" подчертава, че хиляди иракчани, задържани от американските сили от началото на 2009 го юли 2010 г. са били прехвърлени под иракски надзор, съгласно споразумение, в което липсва клауза, гарантираща спазването на човешките им права.

Документите от военното разузнаване, публикувани от "Уикилийкс", разкриват подробности около опасенията на Вашингтон, че ирански агенти са подготвяли, въоръжавали и направлявали "наказателни отряди" в Ирак.
 В един от документите от 31 октомври 2005 г. се твърди, че иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция ръководи поръчани от Иран убийства в Басра. През август посланикът на САЩ в Ирак заяви, че според него една четвърт от американските жертви в страната са причинени от бунтовнически групи, подкрепяни от Иран.

Над 4400 американски войници загинаха в Ирак от началото на войната през 2003 г. Всички американски войски трябва да се изтеглят от страната до края на следващата година.

Пентагонът разкритикува остро "Уикилийкс" за разкриването на строго секретна информация. "Осъждаме "Уикилийкс" за това, че кара хора да нарушават закона, да разпространяват класифицирани документи, след което великодушно споделя тази тайна информация със света", заяви прессекретарят на Пентагона Джеф Морел. 

Американското военно министерство омаловажи сензационността на разкритията в новия пакет от документи с аргумента, че за събитията в тях е било съобщавано навреме. Според Пентагона истинската опасност в ситуацията се крие в това, че благодарение на изтеклата информация екстремистите в Ирак могат да научат имената на местните колаборационисти и да им отмъстят, или да се сдобият с разузнавателна информация за американските операции. БТА
източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати