Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 27
Начало arrow Политика arrow Сини и червени обвиняват ГЕРБ в лобизъм

Сини и червени обвиняват ГЕРБ в лобизъм

  Print E-mail
2010-06-30 18:02:14
източник: dnes.bg

Управлявящите защитавали интересите на едрите арендатори с два закона за земите„Поредният мазен, лобистки закон” - така депутатът от опозицията Петър Курумбашев определи гласуваният на първо четене Закон за опазване на земеделските земи. 

Парламентът дебатира два закона, свързани със земеделските земи – за опазването им и за продажбата им. В коментарите на депутатите двата закона бяха смесени, но общият знаменател е лобизъм. 

Според Курумбашев единствената цел е да се изпълнят интересите на едрите арендатори. 

Законът за собствеността на земеделските земи задължава собствениците да продадат нивите си първо на арендатора. Ако той не желае да ги купи, тогава могат да ги продадат на друг. 

Вторият закон – за опазване на земеделските земи, ограничава рязко възможността те да се използват за ветрогенераторни паркове. Според текста „не се допуска изграждането или разширението на обекти за производство на електрическа енергия върху земи от първа до четвърта категория” (най-плодородните). 

На практика така стойността, на която дадена земеделска земя може да бъде продадена (първо на арендатора), пада значително.

„Защо голф-игрища могат да се строят, но не и възобновяеми енергийни източници?”, попита Иван Иванов от Синята коалиция. 

Той цитира статистика, според която в България има 5 милиона декара пустеещи земи. Едва 60 000 декара са обработваемите. Според него законът трябва да улесни възможността пустеещите да се превърнат в обработваеми, а не да ограничава възможността да се строят ветрогенератори. 

Михаил Миков от БСП пък заяви, че става въпрос за октопод в земеделието. „По субсидиите ще ги познаете. Става въпрос за окрупняване, за което се плаща на декар”, конкретизира бившият вътрешен министър.

В крайна сметка Синята коалиция партньорски реши да предупреди премиера Бойко Борисов за съмненията си за лобизъм и му прати писмо, което прочете и пред медиите. 

В него сините правят констатацията, че с подобни текстове България се връща в периода на комунизма.

Единственият представител на ГЕРБ, който защити законопроектите беше шефката на парламента Цецка Цачева. Тя се обяви срещу мощното изкупуване на земи от акционерни дружества, които след това търгуват с тях. 

Законът цели земеделието да храни българите, „а защо не както в миналото и други народи”, възторжено заяви от пленарната трибуна Цачева.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?