25 Април 2024 г. Четвъртък

Google и Израел качват в интернет свитъците от Мъртво море

2010-10-23 09:11:23
Израелската Служба за древна история и компанията "Гугъл" (Google) си сътрудничат за качването за свободен достъп в интернет на т.нар. Свитъци от Мъртво море, смятани за едно от най-големите археологически съкровища на Близкия изток.

Съвместният проект предвижда цифрово заснемане на цялата колекция от документи отпреди 2000 години, която дълги години бе достъпна само за ограничена група специалисти. Напоследък кръгът бе разширен с публикуването на факсимилета, но това е несравнимо с възможността с няколко щраквания с мишката да се разглеждат и анализират близо 900 документа, повечето от които са раздробени на почти 30 000 фрагмента.

Организаторите твърдят, че първите снимки ще могат да се използват след няколко месеца.


Свитъците са открити в края на 40-те и през 50-те години на ХХ век в пещери източно от Ерусалим близо до руините на Кумран в Мъртво море. Според специалисти ръкописите от ІІ в пр.Хр. и І в сл.Хр. съдържат важни данни за историята на юдаизма и ранното християнство. Сред тях са и най-раните познати на науката копия на книги от Библията, написани на иврит.

Пнина Шор, директор на проекта, разказва, че снимките се правят с инфрачервени и широкоспектърни камери, за да се получат изображения с много висока резолюция, благодарение на което ще се улесни и разчитането им.

Широкоспектърната фотография използва технология на НАСА и не само засича физическите промени в парчетата от пергамент и папирус (за да се улесни консервацията и защитата им), но и разкрива избледнели части от текстовете, невидими за невъоръжено човешко око.

За последен път колекцията е фотографирана напълно през 50-те години. Новата техника и качването в интернет ще я защити от излагане на светлина, топлина и влага и така ще предотврати разлагането им, обяснява Шор.


Йоси Матиас, директор на израелския център на "Гугъл" за изследвания и разработки, допълва пред "Вашингтон пост", че свитъците ще бъдат съпроводени с преводи, транскрипции и библиография, което да помогне на потребителите да търсят информация на различни езици и в различни формати.

Снимките ще представят фрагментите отделно и като вече сглобен текст, за да могат изследователи да предлагат нови интерпретации без да се налага да пътуват до Израел и да чакат за достъп до ценните документи.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати