19 Април 2024 г. Петък

Свидетел по "Октопод"-а оплита Цветанов в корупция

2010-10-23 08:54:29

Цветан Цветанов е опитвал да прекара пари с неясен произход през фирми на „Лев Корпорация", които след това фирмата е трябвало да върне като дарение на ГЕРБ. Това съобщи лидерът на РЗС Яне Янев. 

Той допълни, че посредникът по тези сделки е човек на име Асен Урманов, който в момента е в чужбина, заради натиск върху него и семейството му да свидетелства срещу Алексей Петров.

По думите на Янев над свидетеля се оказва натиск, за да промени показанията си, свързани със случая за рекет на Георги Цветанов от Плевен. 

Според депутата Емил Василев показанията на свидетеля са в полза на Алексей Петров. Той добави, че семейството на Урманов било подложено на непрекъснат тормоз от месеци от органите на властта, а той самият се е наложило да напусне страната през лятото. Това свидетелят разказал по телефона на Емил Василев.

Асен Урманов е разпитван повече от 20 пъти от прокуратурата, като е бил подложен на арогантно отношение от водещия разследването прокурор Светозар Костов. В момента, в който е твърдял факти, различни от тезите на обвинението, разпитът е бил прекъсван и е обвиняван в лъжа, а думите на разпитвания не са регистрирани в протокола. 

След като свидетелят не е пречупен, започнал тормоз на семейството му. Г-жо Урманова, не можем да намерим съпруга ви, обаждаме се от ДАНС, трябва да го открием, в противен случай ще има лоши последици за него". 

И то по време, когато той е с включен мобилен телефон и е можело да бъде намерен, разказа депутатът Емил Василев. 

Асен Урманов се свързал с РЗС, след като преди дни синът му бил нападнат и пребит от трима в дискотека в Златна Панега. Младежът бил откаран от брат си в болница с опасност за живота, със счупен череп и хлътване на теменната кост.  

От РЗС смятат, че инцидентът е свързан с дейността на бащата, който от 1997 г. работел в системата от фирми на "Лев корпорация", а през 2005 г. става ръководител на експертния съвет по екология на Столичната голяма община. 

Според данните, които предоставил на РЗС, през същата година  Урманов е участвал в предизборния щаб на ГЕРБ в София и като координатор е отговарял за районите "Люлин" и "Кремиковци". 

Той разполагал с документи, които доказвали, че фирми от кръга на "Лев корпорация" са осъществявали дарения на ГЕРБ. 

По думите на Василев тези книжа носели подписа на вицепремиера Цветан Цветанов.

Лидерът на РЗС е убеден, че Бойко Борисов не знае за тези схеми, за които има съмнение и за пране на пари. 

Цветан Цветанов има от какво да се притеснява. Ще се окаже, че имотите са една съвсем малка част от корупционната му дейност, припомни думите си от преди седмица лидерът на РЗС.

 

Урманов е готов да свидетелства пред съдия по делото "Октопод", както и по отношение на финансирането на ГЕРБ, заяви още Емил Василев. 

Свидетелят ще се прибере в страната следващата сряда и иска среща с главния прокурор или магистрат от Върховната касационна прокуратура, пред когото да разкаже за "тормоза, на който е подложен от прокурора по делото "Октопод", добавиха от партията.

От РЗС уточниха, че ще посрещнат Урманов на летището, за да не му се случи нещо.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати