26 Април 2024 г. Петък

САЩ игнорирали изтезания в Ирак

2010-10-23 08:51:47

Wikileaks публикува близо 400 000 американски секретни военни документи, доказващи, че САЩ са игнорирали доказателства за издевателства по време на войната в Ирак.

Документите разкриват как американските сили не са разследвали стотици доклади за мъчения, изнасилвания и дори убийства от иракската полиция и военни, въпреки че са знаели за тях.

Сайтът, който през последните месеци публикува огромно количество секретна информация, е предал документите на на британския вестник "Гардиън", преди да ги публикува, съобщава Ройтерс.

Документите разкриват и хиляди цивилни жертви, дадени от началото на войната, за които САЩ казваха, че нямат официални данни.

В публикуваните секретни доклади обаче се съобщава за 66 081 цивилни жертви от общо 109 000 загинали във войната.

Американските власти твърдят, че всички подобни престъпления, за които са имали информация, са били съобщавани на отговорните иракски органи.

"Гардиън" цитира документи, описващи случай, в който иракски полицаи простреляли затворник в крака, след което той бил подложен на побой, след който бил с изпочупени ребра и много рани от удари с метален прът и камшик по гърба.

Документите от военното разузнаване, публикувани от Wikileaks, разкриват подробности около опасенията на САЩ, че ирански агенти са подготвяли, въоръжавали и направлявали "наказателни отряди" в Ирак. 

В един от тях от 31 октомври 2005 г. се твърди, че иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция ръководи поръчани от Иран убийства в Басра.

Пентагонът разкритикува остро Wikileaks за разкриването на строго секретната информация. 

От там изтъкнаха, че благодарение на изтеклите данни екстремистите в Ирак могат да научат кои са местните колаборационисти и да им отмъстят, или да се сдобият с разузнавателна информация за американските операции.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати