19 Април 2024 г. Петък

Банкер: Икономическата депресия у нас ще продължи дълго

2010-06-30 10:46:03
Според председателя на Управителния съвет на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян страната ни е отлепила от дъното на кризата, но е изпаднала в икономическа депресия

Депресията от икономическата криза ще продължи по-дълго, отколкото сме очаквали - това каза пред журналисти днес председателят на Управителния съвет на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян.

Според него страната ни е отлепила от дъното на кризата, но е изпаднала в икономическа депресия.

Хампарцумян уточни, че общо казано това означава подтиснато потребление и подтиснати инвестиции, което се случва след всяка криза и по време на всяка криза.

Първите сигнали за съживяване идват от индустриите, ориентирани към износ, посочи той.

Малките спадове от цените на горивата и енергията биха могли да се компенсират от една добра реколта наесен и добри приходи от туризма, смята банкерът.

Ако обаче не се организираме, не събудим предприемчивостта си и не намалим публичните разходи, депресията може да продължи много дълго, посочи Левон Хампарцумян. Това състояние не е психологическо, а чисто материално, каза още той.

Сега сме в чистилището, което е тази депресия. Въпросът е да стоим малко в чистилището и да започнем отново да растем, което би върнало повече възможности за бизнеса и повече оптимизъм в българския потребител, коментира банкерът.

Попитан дали може де се очакват фалити на предприятия заради енергийния шок, Хампарцумян каза, че това може да бъдат само тези с много висока енергийна интензивност.

Препоръката на банкера в тази ситуация е икономиката да се ориентира към енергийно ефективните източници.

Размерът на лошите кредити все още не е тревожен,

смята Хампарцумян. Той бе помолен да коментира данни на БНБ от последните дни, според които необслужваните заеми са се увеличили с около 15% през май спрямо същия месец на миналата година.

Ако икономиката продължи да върви надолу или започне една по-продължителна стагнация, има риск да стигнем и по-високи нива на лошите кредити, смята банкерът. Според него обаче има и шанс тези кредити да бъдат предоговаряни и обслужвани наново.

"Почти няма кредити, които да са без нищо от другата страна", коментира Хампарцумян. По думите му от тази гледна точка проблемът е контролируем.

В случая това, което трябва да правим, е не да се тревожим, а да мобилизираме предприемчивостта и необходимите реформи в публичния и частния сектор, така че нашата икономика да започне отново да расте и да бъде конкурентноспособна спрямо останалите икономики в света, коментира банкерът.

Що се отнася до намаляване на кредитирането, то зависи от степента на търсенето. В момента, в който икономиката ни започне да се развива нагоре, то и търсенето ще се повиши, посочи още той.

Помолен да прогнозира пазара на недвижими имоти, Хампарцумян посочи, че този пазар леко се съживява. 

 

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати