26 Април 2024 г. Петък

Министърът ни пази, ченгето защо тогава да ни гази?

2010-10-22 15:53:38

Парламентарната група на ДПС поиска създаването на анкетна комисия, която да разследва случаите на полицейско насилие през последната година у нас. Хората на Ахмед Доган дават 8 примера. Единият от тях – от Търговище, когато 67-годишен мъж е заведен в обедната почивка в полицейския участък и е пребит.

Според Тунчер Кърджалиев „има ясна тенденция към привилегироване на репресивния апарат”. Обикновеният полицай усещал това и придобивал специфично самочувствие, което го карало да прекрачва закона.

„Министърът ни пази, полицаят защо тогава ни гази”, попита Кърджалиев, очевидно перифразирайки химна на МВР, изпълнен от Веселин Маринов.


„Полицейско насилие не може да се представя като противодействие на престъпността, защото самото то е престъпление”, включи се в хора и Лютви Местан.

„Автомати, насочени към деца, полуголи на улицата”. Такава е емблемата на МВР през последната година в очите на депутата Корнелия Нинова.

„Нито един престъпник не е вкаран от ГЕРБ в затвора”, констатира Нинова, освен това откраднатите пари на българските граждани не са върнати в хазната.

 

"Сгрешихме, оклеветихме опонент", категорична беше Нинова. 

Все пак социалистката призна успеха на МВР – да разбие групата за отвличания. 

Защитата на вътрешния министър Цветан Цветанов в залата беше водена от депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов и Димитър Лазаров. 

Особено ярък обаче беше Станислав Станилов от „Атака”. 

Според него това, че министърът е замерян с компромати, било добър симптом. „Явно е бръкнал в гнездото на осите. Не може да се държи като ощипана мома”, констатира Станилов. Ние сме националисти, а не демократи, имаме друга ценностна система. Ние сме привърженици на твърдата ръка”.

Все пак Станислав Станилов припомни случаите на полицейски произвол от времето на тройната коалиция, когато полицаи удряли евродепутата Димитър Стоянов. Отношението на ДПС към полицейския произвол пък можело да се опише с „хубавата турска дума гьонсурат”. 

„Ще стоя до последно и като министър, и след това в друго качество, което ще изпълнявам, ще защитавам полицейските правомощия. Ще бъда безкомпромисен към всеки, който прекрачва закона”, беше категоричният отговор на Цветан Цветанов. 

Той коментира сигналите на ДПС един по един, но според него в нито един от тях няма данни за полицейско насилие. 

„Не правете политика. Аз знам, че съм ви най-големият враг, а не опонент”. С тези думи се обърна към лявата част на залата вътрешният министър. 

Цветанов припомни на БСП случая с Чората, когато неговият предшественик Румен Петков откровено взе страната на полицаите, които го пребиха до смърт.

МВР шефът е убеден, че днес служителите му са получили необходимата политическа подкрепа, която не са имали през последните 20 години. 

Вътрешният министър също отчете успехите си срещу групата за отвличания „Наглите”. 

„Тези престъпления у нас са 19, което е изключително лош знак за чуждите инвеститори“, каза той. Не на по-заден план обаче Цветанов поставя и реализацията срещу „Килърите”. 

Той се усъмни дали не са имали подкрепата на политици, за да не бъдат заловени до момента. 

Цветан Цветанов дори се похвали, че тази година МВР успяло да опази черешовите градини и хората са обрали плодовете им – нещо, с което тройната коалиция не успяла да се справи. 

„Ако вие си бяхте свършили работи, днес нито аз, нито колегите щяхме да седим на тези банки”, бяха част от финалните думи в четвъртчасовото изказване на вицепремиера.

И докато вътрешният министър изброяваше завоеванията си, а депутатите и министрите го слушаха, то премиерът стоеше в стаята на шефката на парламента Цецка Цачева.

 

В крайна сметка опитът на ДПС за спецкомисия бе отхвърлен от управляващите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати