8 Май 2024 г. Сряда

Първанов зове: Да спрем да се слагаме на Брюксел!

2010-10-22 13:48:19

„Имам чувството, че днес искаме не само да сме равни с европейските народи, а да сме по-равни“, заяви президентът Георги Първанов. 

Той обяви, че има резерви по отношение на законопроектите за създаването на специален съд и този за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. 

„Опитвам се да разбера какъв е смисълът от това престараване, в това число и в областта на правото“, посочи той по повод на двата законопроекта. 

Президентът заяви, че заедно с правния си екип има резерви по още три-четири теми.  

„Налице е тенденция на стремеж за престараване, за да се харесаме и да се поставим добре в очите на чиновниците в Брюксел“, коментира държавният глава.

„Не знам дали преходът не създаде политици, които виждат реализацията си в умишленото конфронтиране“, добави Първанов. 

По неговото мнение в такава среда е много по-лесно да се пробие. 

„Всички нации имат визия, а ние нямаме, безнадеждно сме закъснели в изработването на нашата стратегия 2020“, добави Първанов. По думите му е трябвало страната ни да бъде първа. 

Първанов отбеляза, че на институциите, които би трябвало да предложат визия за развитието на страната – университетите и БАН, се гледа като на консуматори.

Президентът заяви, че не е поласкан от похвалите, които някои политици получават при посещенията си в Брюксел. 

Той посочи, че по данните, които е получил за икономическото развитие, става ясно, че страната ни отново е на опашката в икономическо отношение, а дистанцията с останалите страни се увеличава. 

„Изпуснахме златния шанс да направим икономиката си модерна, нещата са оставени на самотек“, коментира държавният глава. 

По думите му сме пропуснали да определим три-четири приоритета, които да ни издърпат напред.

„Отделни партии и лидери трябва да спрат да тичат до Брюксел, за да се топят един друг, коментира държавният глава. Ако опозицията злепоставя управляващите, когато рулетката се завърти, ще бъде необходимо много време, за да бъдат заличени тези мрачни краски за България“, коментира държавният глава.
 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати