23 Април 2024 г. Вторник

Германски лаборатории не откриха соя в продуктите "Стара планина"

2010-10-22 13:26:40

Германските лаборатории в Хамбург и Мюнхен, които изследваха колбасите по стандарт "Стара планина" на четирите български фирми, обвинени, че са нарушили стандарта, не са открили соя в продуктите им.

Това обявиха пред Investor.bg представители и на четирите фирми, които са получили резултатите късно снощи.

"Няма никакви следи от соя в продуктите ни, получихме резултатите късно снощи от Хамбург“, заяви Светозар Игнатов, маркетинг директор на КЕН – Стара Загора.

"Съдържанието на соя според германската лаборатория е под 2,5 милионни части от процента. На практика няма следи от продукта“, потвърди и Антон Костадинов, собственик на Сами М.

От фирма Лалов и Вачев също са получили изследването, което е потвърдило, че спазват стандарта, каза управителят на дружеството Йордан Вачев.

От лаборатория в Мюнхен са изпратили същия резултат на монтанската фирма "Унимес".

"Това обаче са проби, които самите фирми са пратили. Те няма да имат толкова голяма тежест, колкото резултатите от пробите, пратени от държавните ветеринарни инспектори в европейска лаборатория. Това изследване още не е приключило", каза шефът на монтанската компания Борислав Славчев.

Преди 10 дни земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че четири големи месопреработвателни фирми са нарушили стандарта "Стара планина", който трябва да гарантира, че колбасите, произведени по него, са от чисто месо. Като нарушители бяха посочени КЕН - Стара Загора, Сами М – Перник, Лалов и Вачев - Враца, Унимес - Монтана.

Продуктите със соя са карначета, колбас, кебапчета и кренвирши, съобщи тогава Найденов и отне лиценза на фирмите да правят месни продукти по стандарта. Изследването бе направено в лаборатория в София и фирмите поискаха повторна проверка в Европа.

Собственикът на Сами М ще настоява незабавно да бъде върнат лиценза на фирмата му, за да може отново да произвежда продукти с лого "Стара планина“. Според него земеделският министър трябва да се извини на четирите дружества.

Колегите му все още обмислят какви действия да предприемат.

От Националната ветеринарномедицинска служба уточниха, че резултатите от официалните изследвания в Германия се очакват днес или в началото на следващата седмица.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати