24 Април 2024 г. Сряда

Алексей: Цветанов иска да ме отстрани

2010-10-22 10:50:26

"Не може през 2006-2007 година да сме бил партньори с Цветан Цветанов, включително и финансиране на ГЕРБ, а сега в 2010 година аз да съм "Октопод" на прехода”. Това каза пред Kанал 3 Алексей Петров – Трактора.

Бившият съветник на ДАНС даде първото си интервю, след като бе пуснат под домашен арест.

Алексей Петров заяви, че е имало сериозен сигнал за неговото унищожаване, за което от затвора са предупредили прокуратурата.

"Тъй като знам силата на информацията, няма да си позволя като министър Цветанов да сляза на едно махленско ниво или да си позволя ескалиране на напрежение", бе категоричен той.

"Надявам се министър Цветанов да прекрати саморазправата с мен. Като министър той си позволи да слезе на едно частно ниво и в крайна сметка да се опита да ме отстрани. Казвам го в най-общ смисъл. Имаше неща, които ми се случваха, може да не са били част от някаква тактика, но бяха факт. Например много неща, които бяха свързани с действията на разследващите органи по разпит на свидетели, натиск на различни граждани. Срещал съм арестанти в ареста, които са били уговаряни да свидетелстват срещу мен и много неща, свързани с предоставянето ми на лечение", коментира още бившата барета.

По думите му делото срещу него е безпрецедентно.

"Аз съм го квалифицирал лично като политическа поръчка и продължавам да твърдя, че е такова", бе категоричен той.

Попитан какъв е интересът на Цветанов от една лична война, Петров отговори, че не знае, а само може да предполага.

"Аз лично смятам, че проблемът е по-стратегически като сгрешен модел в самото управление – PR, което МВР е позиционирано в управлението повече, отколкото му се полага. В този смисъл министър Цветанов отне повече от енергията на управлението. В един момент той реши, че ще поведе битка с престъпността. Смея да се съмнявам, че под маската на битка с престъпността се поставят цели като елиминиране на опоненти, бизнес конкуренти, дори лична саморазправа", заяви Алексей Петров.

"Едва ли за някого е тайна, че аз не съм в ареста заради моята виновност, но ще спра дотук, за да не навлизам в хода на делото", отбеляза той.

Според него банковото лоби е една от причините за ареста му.

Пуснатият под домашен арест Алексей Петров отново свърза операция "Октопод" с призивите си през 2009 г. да бъдат свалени лихвите на банките, както и парите на големите държавни предприятия да се преместят в банката за развитие, за да могат с тях да се отпускат заеми за средните и малките фирми.

Така той засегнал интересите най-вече на банките, в които са разпределени парите на най-големите държавни предприятия.

Според Алексей Петров от ареста му са загубили много хора, включително и Бойко Борисов.

"Аз бях един от малкото, да не кажа най-сериозният опонент (като под опонент може да се разбира и приятел, а не враг), и в този смисъл смятам, че той загуби. Имали сме свободни разговори на различни теми, в това число и за прословутите лихви. Водили сме както лични, така и разговори, свързани с малкия и средния бизнес", разказа бившата барета.

"Имах предвид различни политици или по-скоро политиците, които подкрепят управлението, които, от една страна, демонстрират подкрепа... Мисля, че тя по особен начин беше свързана и с елементи на подкопаване, за да може да се доближим до властта. Смятам, че точно тези политици го подведоха".

Относно апартаментите на вътрешния министър Цветан Цветанов, Алексей Петров каза, че той е придобил двата апартамента в "Изток" в периода, когато е бил на обществени места на работа, което някак си е съмнително за човек, който не получава доходи.

Той обяви, че е подкрепял идеите на ГЕРБ при създаването на партията, както и това, че арестуваният в операцията "Наглите" Антон Петров – Хамстера, също ги е подкрепял и одобрявал.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати