26 Април 2024 г. Петък

Бил Клинтън останал 2 месеца без кодове за ядреното куфарче

2010-10-22 10:48:31
Кодовете за достъп до т.нар. ядрено куфарче на президента на САЩ били изгубени в продължение на два месеца по времето на Бил Клинтън.

Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на мемоарите на бившия член на Обединения съвет на началник щабовете на американската армия.

Генерал Хю Шелтън разказва, че кодовете липсвали в продължение на няколко месеца. "Това беше много сериозна ситуация. Движехме се по острието на бръснач", пише генералът в спомените си.

"Само във филмите кодовете се носят от президента, окачени на врата му. В действителността те се съхраняват от един от помощниците му, който трябва да е непрекъснато "залепен" за държавния глава", допълва Шелтън. По думите му самият Клинтън не е знаел, че въпросният помощник е изгубил кодовете.

Въпросните кодове представляват карта с комбинация от цифри, позволяваща да се отключи ядреното куфарче. Веднъж месечно представителна Пентагона е длъжен да проверява дали помощникът носи правилните кодове. Но поне на два пъти помощник от Белия дом е съобщавал на човека от отбранителното министерство, че кодовете в момента са при президента, който е зает на съвещание и така се проваляла проверката.

Така се стигнало до ситуация от 2000г., когато трябвало да се сменят кодовете, но "помощникът заяви, че ги няма нито при президента, нито у него, изчезнали са", пише ген. Шелтън.

Фран Таунсенд, бивш помощник по националната сигурност от времето на президента Джордж Буш, обяснява ,че не може да си представи по-сериозно нарушение. "Тези кодове съответстват на способността на президента да заповяда и да извърши ядрена атака", казва той пред Си Ен Ен.

Таунсенд веднага допълва, че дори да попаднат у външно лице, то едва ли ще може да изстреля ядрена ракета, защото кодовете са само част от сложна система за атака.

Нови кодове били въведени броени минути след установяването на проблема. Процедурата за проверка веднага беше променена, спомня си Шелтън, и сега вече от представителя на Пентагона се изисква безусловно да чака появата на президента за лично сверяване на кодовете.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати