26 Април 2024 г. Петък

Молим се сняг да не падне

2010-10-22 00:31:50

"Молим се сняг да не падне", заяви Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" пред членовете на парламентарната транспортна комисия.

Тази година има закъснение по сключването на договорите с фирмите, които ще извършат зимното почистване. Тръжните процедури са по една за всяка област и договорите се сключват за период от 4 години.

От 30 проведени процедури за определяне на фирма изпълнител само 13 процедури са завършили с избран изпълнител. От 27 административни области в 14 се обжалват процедури за зимно поддържане – Стара Загора, Варна, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, София, Добрич, Ямбол.

За тези процедури трябва да се произнесат КЗК и ВАС. Там където все пак не успеят да се сключат договори, ще бъдат удължени до 31 март 2011 година договорите на фирмите, които са почиствали пътищата в началото на тази година.

На повечето от фирмите договорите им изтичат декември месец и така или иначе трябва да се подготвят за зимното почистване. В момента действат старите договори.

Подготвят се договори за сключване в 13 области, като това се очаква да се случи в близките няколко дни. Лазаров припомни, че има условия в новите договори за фирмите, които ще почистват републиканската пътна мрежа, за вграждане на GPS система във всяка снегопочистваща машина, за да може те да се следят от областната администрация.

От друга страна, Лазаров изтъкна, че пътната ни мрежа е страшно амортизирана. Повечето от пътните настилки не са ремонтирани повече от 30 години, сподели той. Тази година 20-те налични милиона лева за подготовка на пътната настилка за зимния сезон са разпределени в 28-те области. До 15 ноември тези пари ще бъдат изхарчени.

"Всеки ден притесняваме Плевнелиев и искаме допълнителни средства. Искахме 21 допълнителни средства за зимното почистване", коментира още Лазаров. За да е годна за експлоатация цялата ни пътна мрежа и да бъдат закърпени дупките, са необходими 47 милиона лева, показват разчетите.

Лазаров е притеснен не само от недостатъчните средства, но и от това, че много от общините с над 30 000 жители, през които минава част от републиканската пътна мрежа, все още нямат подписано споразумение с АПИ за почистване. Това поставя под въпрос кой ще чисти тези пътища, тъй като без споразумение някои фирми могат да откажат да правят това.

Зимното почистване през ноември и декември ще бъде актувано и платено в началото на 2011 с парите от бюджета за следващата година. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати