27 Април 2024 г. Събота

Измамничка с години лъже дядо, инвестирала парите му

2010-10-22 00:15:22
Столични полицаи задържаха многократно осъждана за измами жена, съобщиха от МВР.
53-годишната З.З. завлякла с над 12 000 лева 75-годишен столичанин. 

През лятото на 2008 г. 75-годишният софиянец публикувал обява в столичен вестник. Той търсел помощник, тъй като не можел да се грижи за себе си и нямал роднини. 

Не след дълго с него се свързала 53-годишната З.З., като се представила за готвачка. Тя се нанесла в стаята, която възрастният човек предлагал в замяна на помощта. 

Скоро довела и свой приятел под предлог, че той ще върши тежката работа. З.З. спечелила доверието на пострадалия и той се съгласил тя да ползва преференциите, определени за придружител на инвалид. 

С течение на времето мнимата помощничка разбрала, че възрастният мъж има лични спестявания и му предложила да ги инвестира в акции, чрез нейна приятелка, която работела в банка. 

Той започнал да прави “вноски” от по 1500-2000 лева с надеждата, че това ще му донесе печалба от високите лихви.

Оказало се обаче, че З.З. е многократно осъждана за измами и в края на 2008 г. била задържана и отведена в затвора в Сливен. Въпреки това 75-годишният пенсионер продължил да поддържа връзка с нея и да й изпраща колети с храна, дрехи и пари. 

Тя от своя страна го уверявала, че нейната приятелка  банкерка се грижи за парите му, които поради високите лихви вече достигали 1 млн. лева.

През месец май 2009 г. присъдата на измамничката изтекла и тя отново пристигнала в София, за да види своя “приятел”. 

Последвала и нова идея за „изгодна инвестиция”. Този път тя му предложила да закупи апартамент от нейни познати, които заминават за Америка и спешно се нуждаят от пари. 

По думите й обаче не можело да използват инвестираните по-рано пари, защото не бил настъпил падежът. Единствената възможност била приятелката й – банкова служителка, да изтегли кредит на нейно име за апартамента, а после да удържи парите от неговите сметки. 

Старецът се съгласил и покупката била осъществена. Въпреки че той настоявал да види закупеното жилище, З.З. така и не го завела там.

През месец юни на домашния телефон на възрастния мъж се обадила жена, която се представила за старата му познайница - банкерката. Тя плачела по телефона и обяснявала, че синът й е катастрофирал и е в болница в тежко състояние. 

За да бъде спасен, й била необходима голяма сума пари, но тъй като вече била теглила кредит за апартамента му, не можела да помогне на детето си. 

Поради тази причина го помолила спешно да й даде пари за лечението. На следващия ден възрастният човек изтеглил 1500 лева от своя банкова сметка и ги предал на посредника - З.З. 

Телефонните обаждания обаче така и не спрели. По няколко пъти всяка седмица жената се обаждала, за да му иска различни суми за продължаване на лечението и той й ги предоставял.
Чак през месец юли 2009 г. възрастният мъж се усъмнил в думите на своята „помощничка”, след като З.З. му показала отрязък от гаранционна карта с вписана сумата от 2 млн. лв. 

Тя твърдяла, че с този документ той ще може да получи парите си, заедно с лихвите. Мъжът обаче подал жалба в столичното Второ РУП.

Измамничката е задържана за срок от 72 часа. Предстои внасяне на материалите в Софийския районен съд за определяне на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати