26 Април 2024 г. Петък

В провинцията – зле, в София – добре

2010-10-22 00:10:24

Не бива да се допусне централизиране и силно развита столица за сметка на слаба периферия, заяви в словото си президентът Георги Първанов при откриването на тържествената заря-проверка в центъра на Смолян, съобщава Фокус.

Според Първанов България ще има бъдеще, ако всички региони са развити добре. По думите му това трябва да се отчита в пенсионната реформа, бюджета за следващата година и предвидените средства за общините.

Президентът обясни, че в останалите държави в Европейския съюз граничните региони са едни от най-добре развитите, а при нас това не е така.

Една от възможностите за това са т.нар. културни коридори за развитие на туризма, бизнеса и общуването. Георги Първанов изтъка, че най-красноречивият пример за тези коридори е отварянето на граничните пътища.

Президентът коментира и темата за здравеопазването, като изтъкна, че според конституцията всеки гражданин на държавата има право на здравеопазване – права, еднакви за всички, „както за София, така и за Мадан и Рудозем”.

По думите на президента по тези проблеми отношение трябва да имат всички институции, включително и депутатите от различните политически сили.

Той допълни, че Смолян е добро място за туризъм, бизнес и инвестиции, въпросът обаче е да спре миграцията на населението и специалистите да останат.

Въпреки дъжда президентът поднесе и венец пред паметника на полк. Владимир Серафимов в центъра на Смолян. Президентът се поклони и почете паметта на храбрия командир на 21-ви средногорски пехотен полк.

Военната церемония бе изпълнена от почетен караул на 101-ви алпийски батальон.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати