Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Окт 18
Начало arrow България arrow Частните пенсионни фондове шокирани

Частните пенсионни фондове шокирани

  Print E-mail
2010-10-21 18:57:43
източник: news.bg

Идеята парите от професионалните фондове да се прехвърлят в НОИ крие непредвидимипоследствия и е шокираща
Това коментира Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на частните пенсионно осигурителни дружества, цитиран от БНР.

От асоциацията ще излязат с официална позиция до премиера.

По думите му няма анализ на последствията от една такава крачка."Това са отделни юридически лица. Те нямат никакви административни разходи, нито за секретарки, нито за директори, защото всички разходи се понасят от пенсионно осигурителните дружества", посочи Абаджиев.

Никола Абаджиев посочи като пример реакцията на борсата от днес. „Последствията ще бъдат непредвидими", предупреди Абаджиев.

Нямам никакви притеснения за законността и изпълнимостта на вчерашното решение на Министерския съвет, но нещата трябва да се наричат с истинските им имена, заяви от своя страна Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти (ИДФК). По думите му, ако това предложение бъде осъществено, представлява ни повече, ни по-малко, а кражба.

Според него идеята, която идва от синдикатите, дори не е национализация. Ако това бъде осъществено, много вероятно е парите да бъдат профукани за 2-3 години и в края на мандата на това правителство и най-много при следващото да са налице същите проблеми в пенсионната система.„Това е кражба, кражба по средствата на личните партиди на осигурените лица от І и ІІ категория труд и няма никаква разлика от това дали днес ще ми секвестират пенсионния фонд или утре банковите депозити или ще влезе крадец в къщи и ще ми вземе парите, които си държа под дюшека. Това е кражба", каза Христов.

"Това е един изключително лош сигнал не само към лицата, които са заети в тежки условия на труд, І и ІІ категория, които ще бъдат пряко засегнати. Това е един изключително тревожен сигнал към всички осигурени, коментира още Христов.

Според Хасан Адемов от ДПС, който е бивш председател на парламентарната социална комисия, на практика личните пари на хората, натрупани по техните партиди, няма как да отидат в НОИ.

Това нещо, според Адемов, изключва възможността те автоматично да бъдат еднократно преместени от едно място на друго, в случая в солидарен новообособен фонд в НОИ.Той припомни, че близо 300 милиона лева от парите на осигурените в професионалните пенсионни фондове са вложени в българската икономика, основно на капиталовия пазар, както е известно в акции, облигации, в държавни ценни книжа. В депозити има около 90 милиона лева.

Депутатът от ДПС обясни, че само 18 процента от осигурените в професионалните фондове или 42 хиляди души имат осигуровки за 10 години и могат да получат прилични пенсии - малко над средната за страната.
За останалите около 195 хиляди души вноските са недостатъчни или са правени върху нереални доходи.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?