28 Март 2024 г. Четвъртък

Всеки пети българин: Карам пил!

2010-10-21 18:43:35

Един от всеки петима българи смята, че е допустимо шофирането след приемането на алкохол. Това сочат данните от проучване по поръчка на Министерството на здравеопазването. 

Резултатите показват още, че 1,5% от шофьорите са склонни да поемат риска да се качат в колата си, след като са изпили повече от четири стандартни питиета. 

11% от анкетираните пък са отговорили, че нямат мнение по темата.

Делът на пушачите у нас намалява, показват още данните на изследването. 56%, или с 5 пункта повече, са хората, които не са пушили в последните 30 дни в сравнение с пушилите през последните 12 месеца.

13,8% от изследваните лица между 15 и 64 г. са опитвали някакъв наркотик поне веднъж в живота си. Един от всеки 10 ученици е опитвал канабис през последната една година.

Категорично не биха опитали дрога в бъдеще около 89% от анкетираните.

Марихуана, хашиш, амфетамини, екстази са сред най-употребяваните наркотични вещества сред живеещите в неотдалечените райони.

Мъжете са повече и по-интензивни пушачи от жените. Преобладаващият дял мъже пушат около кутия на ден, а жените – около 10 цигари на ден. Учениците пушат между 4 и 10 цигари на ден.

Хората са по-скоро склонни да подкрепят забраната за пушене на работни места, отколкото на обществените места, сочи проучването.

Изследването обхваща 1202 души между 15-65 години и има за цел да покаже какво е нивото на осведоменост на българите за някои от рисковите фактори за здравето им.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати