20 Април 2024 г. Събота

Как да запазим енергията си, без да посягаме към бисквитите

2010-10-21 18:31:09
Забързаното всекидневие отцежда всяка капка от енергията на съвременния човек. Затова винаги е полезно да се знае как може да се поддържат постоянни нива на енергия през целия натоварен работен ден.

Специалните твърдят, че ключът е в балансирането на нивата на кръвната захар, така че тялото да получава постоянни дози гориво.

Какво представлява кръвната захар?
За да имате енергия през целия ден, тялото ви се нуждае от правилно и ефективно метаболизиране (усвояване и обработване) на храната. Това включва разграждането на въглехидратните храни в захари (глюкоза), която организмът използва за енергия.

Способността на тялото да регулира нивата на захарта в кръвта е от съществено значение за общото здраве, контрол на теглото и настроението.

Инсулинът е хормон, който контролира нивото на кръвната захар и зависи от минерала хром, за да транспортира глюкозата в клетките.

Други хранителни вещества, които активират ензими, участващи в захарния и въглехидратния метаболизъм, са цинк, магнезий, манган и витамин В6.

Когато захарта спадне...
Колебанията на кръвната захар, особено ниските нива (хипогликемия), може да доведат до дълъг списък от симптоми, включително раздразнителност, агресия, депресия, виене на свят, безпокойство, объркване, главоболие, сърцебиене, разсеяност, прекомерна жажда, мускулни крампи и ниско либидо.

Тези колебания са естествена реакция на промените, причинени от приема на храни (въглехидрати) и течности (кофеин, сладки напитки и алкохол), както и от начина на живот (стрес, тютюнопушене, алкохол, лекарства и наркотици).

Докато е нормално кръвната захар да се покачва и намалява, то степента, в която нивата се променят, създава тези симптоми.

Добрата новина е, че това може да се контролира, като се поддържа здравословен баланс чрез някои промени в диетата и начина на живот.

Слезте от енергийната въртележка

Ако има дълъг период между основните хранения, кръвната захар (глюкоза) ще падне до много ниски нива, което ще предизвика усещане за необходимостта от бързо покачване с помощта на чаша кафе или шоколад.

Когато захарта падне много ниско, се отделя адреналин от надбъбречните жлези, за да принуди черния дроб да произвежда повече глюкоза, за да коригира дисбаланса. Това може да доведе до твърде високи нива на захар в кръвта, което означава, че задстомашната жлеза трябва да отдели повече инсулин, за да се намалят нивата на глюкозата.

Ако от панкреаса постоянно се иска да произвежда допълнително инсулин, може да се претовари и да не може да се справи с изискванията.

След това се появява обратният проблем - високо кръвна захар (хипергликемия), тъй като организмът не произвежда достатъчно инсулин, за да се справи с глюкоза. Крайната форма на това е диабет.
източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати