26 Април 2024 г. Петък

Удължаването на майчинството в ЕС трябва да преодолее съпротивата на Лондон и Берлин

2010-10-21 17:53:29
Депутатите от Европейския парламент с голямо мнозинство гласуваха в полза на удължаването на отпуска по майчинство от 14 на 20 седмици, през които да се изплаща пълният размер на работната заплата. Сега пред Европейската комисия (ЕК) обаче стои въпросът как да постигне компромис между държавите членки и евродепутатите, съобщава EurActiv.

На пленарна сесия в Страсбург вчера евродепутатите с 390 от 641 гласа приеха предложението за удължаване на майчинството. Ако то бъде одобрено и приложено от държавите членки, ще доведе до значителна стъпка в засилване на правата на работещите жени в ЕС, отбелязва електронното издание.

Според Европарламента отпуска по майчинство от 20 седмици трябва да е минималния стандарт сред 27-те държави членки.

"Това е велик ден за новите родители и добри новини за нашето икономическо бъдеще в Европа", каза португалската евродепутатка Едите Естрела, която внесе предложението.

В пленарната зала обаче се чуха и критики срещу предложението. Британската евродепутатка Елизабет Лин заяви, че предложението е достигнало твърде далеч. "Не трябва да разрушаваме системи, които функционират, допълни тя, като прогнозира, че заради този закон много млади жени няма да си търсят работа.

Според настоящото законодателство на ЕС, което е в сила от 1992 г., минималният срок на отпуск по майчинство е 14 седмици. Много еврочленки, сред които е и България, обаче имат по-щедри правила в това отношение.

Периодът на отпуска по майчинство варира от 14 до близо 70 седмици. Сумите, които получават майките, също се формират по различни начини. Това е една от причините за създаването на настоящия закон, чиято цел е да "стандартизира майчинството".

През октомври 2008 г. Еврокомисията предложи удължаване на отпуска по майчинство от 14 на 18 седмици, като се позова на стандартите, развити от Международната организация по труда. По-дългото майчинство се приема като начин за поощряване на жените да кърмят по-дълго бебетата си, както препоръчва Световната здравна организация.

Евродепутатите приеха по-щедро предложение от това на ЕК, като закръглиха срока на 20 седмици. Те одобриха и предложението бащите да получават минимум две седмици отпуск по бащинство, докато получават пълната си заплата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати