23 Април 2024 г. Вторник

Facebook отново наруши правилата. Какво трябва да знаем?

2010-10-21 10:36:26

Facebook отново е на подбив заради разпространение на лични данни, но този път не заради някоя инвазивна нова функция или промяна на политиката. Сега някои от апликациите на сайта, включително доста популярната игра Farmville, са засечени да препращат лична информация до рекламодатели и други фирми за интернет следене, разкрива разследване на „Уолстрийт Журнал”.

Какво е потребителско име и каква информация предоставя?

Потребителското име е начина, по който Facebook идентифицира отделните потребители. Да знаеш на някого потребителското име означава, ч е можеш да видиш публични части от неговия профил. Дори и потребител с най-ограничен достъп до лична информация може да бъде открит по име. А съвсем отворените профили разкриват възрастта на човека, работата му, интересите, връзките и приятелите.

Какво правят апликациите с личните данни?

Най-малко 25 рекламни фирми получават потребителски данни. Една такава, RapLeaf, включва данните в по-разширени профили и ги продава. Три от десетте най-използвани апликации във Facebook изпращат информация за приятели на тези, които ги ползват, на трети фирми.

Как се случва това?

Уеб браузърите използват стандарт, наречен „референт”, който разкрива актуалното Ви URL, когато влезете в мрежата. Тъй като URL на Facebook включва и личните ви данни, те са предоставени чрез „референт”-а. Този недостатък, обаче, може да бъде по-скоро приписан на уеб броузърите, а не на Facebook, тъй като самите създатели на апликациите надали са осъзнавали, че предоставят такава информация.

И какво като рекламодателите знаят имената на потребителите?

Разкритието е притеснително за социалния сайт, чиято политика е уж апликациите да не споделят информация за потребителите с трети страни. Самият Facebook не споделя такава информация с рекламодатели.

Някои медийни експерти като Джеф Ярвис смятат, че разкритията на „Уолстрийт Журнал” са въздух под налягане, тъй като потребителското име разкрива твърде малко данни за личността. „Е, научихте, че Джеф Ярвис използва Facebook”, написа Ярвис в Twitter. „Жълтите страници разкриват, че ползвам телефон. И?”

Как отговори Facebook?

От сайта временно отстраниха някои от приложенията, които препредават информация, но все още търсят и по-трайни решения. Технолога на Facebook Майк Жърнал каза, че повече информация ще има през следващите няколко дни.

Какво да правят потребителите, ако все още се притесняват?

Избягването на приложенията е наистина единствената опция поне докато от Facebook не излязат с друго решение. Преждевременно, пазете се от най-новите функции за контрол на личните данни. Такива като „опростени настройки” (simplified settings), „достъпна информация”(downloadable data), табло за настройки на приложенията (dashboard for app settings) и др.

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати