18 Април 2024 г. Четвъртък

Трите капана на брака

2010-10-21 10:34:11

Защо едни двойки се развеждат, а други живеят щастливо до края на живота си?
Психолози, работещи по проблемите на семейните двойки, определят трите основни причини, поради които се разпадат браковете.
Проверете дали може да отнесете някоя от тях към себе си и вашите отношения с партньора ви:

Първата причина е затварянето на очите пред собствения егоизъм. Ако искате да разрушите брака си, трябва да живеете по принципа “грижа се само за собственото си щастие”. Разбира се, да получават грижи и внимание обичат всички, но ако само единият от партньорите дава, а другият само получава, рано или късно тази ситуация ще се превърне в истинска катастрофа за семейното щастие.

От друга страна, не си струва и напълно да се раздавате. В този случай съществува риск да замените егоизма си с липсата на усещане за собствената си значимост като личност. 

Според много хора, мъжът и жената, които живеят дълго време заедно започват да си приличат един на друг. Това е хубаво, ако сходството е резултат от обединяване или обмен на някакви качества, а не подмяна на личността на единия от партньорите с личността на другия.

Ако искате вашият брак да бъде сполучлив, струва си да спазвате баланс – не забравяйте за своите интереси, но се грижете и за интересите на своя партньор.

Втората разпространена причина за разводите е оправданието на нечестността. Ако единият от вашите принципи е “ако партньорът не знае, няма за го заболи”, вашето семейство никога няма да бъде наистина щастливо и здраво.

Под нечестност не е задължително да се разбира само изневяра. Вие може да сте верни на своя съпруг, но дори най-обикновената лъжа в големи количества може да разруши вашия брак. И “най-невинният” флирт може да нанесе вреда на вашето семейно щастие.
Ако не смятате, че сте длъжни да бъдете честни със своя партньор, рано или късно тайното ще стане явно и вие ще изгубите доверието на партньора си.

Вие можете да избегнете подобни грешки, ако обичате съпруга си. Преди да направите нещо, което може да му причини болка, представете си неговата реакция, ако той разбере за случилото се. Често това е напълно достатъчно, за да се откажете от някаква необмислена постъпка. 

Третата причина за разпада на семейството са твърде високите очаквания от брака. Много хора смятат, че любовта е достатъчна за изграждане на семейните отношения. На практика тези идеалисти се оказват разочаровани. Те откриват, че семейният живот не е само един весел купон, но и много усилия. И ако не сте подготвени за тях предварително, първата кавга може да разклати крехкото ви семейно равновесие.

Как можем да се подготвим за възможните проблеми? Трябва да се постараем за гледаме своя любим без розови очила (това е една доста трудна задача в романтичния период на любовните отношения) и да приемаме неговите недостатъци така, както приемаме и неговите достойнства. Трябва да си кажем: ”Сложно е, но ще се справим!”. Всички възможни конфликтни точки трябва да се обсъждат с партньора – само в този случай вие можете да се надявате, че вашият брак ще издържи на всякакви изпитания.

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати