25 Април 2024 г. Четвъртък

Стискане на юмруци и тестостерон

2010-10-20 18:27:01
"Мачовците" с високи нива на тестостерон, възприемани обикновено като по-агресивни и дейни, по-рядко получават и умират вследствие на инфаркт, разкрива британско изследване.

Медиците от кралската болница в Шефилд проследили 930 мъже с диагноза коронарна болест на сърцето.

Те установили, че тези с нисък тестостерон рискуват два пъти повече да починат в рамките на седем години, отколкото мъжете с нормални и по-високи нива на "мъжкия хормон".

Изследването потвърждава скорошни проучвания, които също преобръщат популярната представа, че тестостеронът увеличава риска от инфаркти.

По време на самите опити един от пет участници с нисък тестостерон починал, в сравнение с един на осем при тези с нормални нива.

Дори т.нар. "гранични нива", т.е. съвсем малко под нормалните, увеличават риска от ранна смърт - както от сърдечни проблеми, така и по други причини.

И предишни изследвания твърдят, че мъжете с нисък тестостерон са по-склонни да починат преждевременно.

Заблудите, свързани с ефекта на високия тестостерон, идват от изследванията при спортисти, инжектирали си "промишлени" количества от хормона - над 100 пъти над нормално произвежданото количество в организма.

При мъжете нивата на тестостерона нормално спадат с възрастта, като при 75-годишните са приблизително до 65% от тези на младите хора. Този спад е отчасти отговорен за значителните физиологични промени, наблюдавани при възрастните мъже. 

Ниските нива на хормона се свързват с намалено либидо, еректилна дисфункция, загуба на мускулен тонус, увеличени масти в кръвта, ниска костна плътност, атеросклероза. Те са рисков фактор за исхемична болест на сърцето при мъжете.

Междувременно друго изследване доказва, че стиснатият юмрук - привидно войнствен и агресивен жест, ни помага да се справим с много неща - от болка до изкушение.

Стягането на мускулите помага на мозъка да реагира на редица стресиращи ситуации, като поставянето на болезнена инжекция или въздържането пред вкусен десерт.

Всъщност няма значение дали стискаме юмруци, прасци или бицепси - самият акт концентрира съзнанието и му помага да посрещне "мъжки" неприятно преживяване.

Стискането обаче трябва да става в самия момент, а не предварително като подготовка за ситуацията, според изследването на Сингапурския и Чикагския университет.
източник: vesti.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати