20 Април 2024 г. Събота

Скокът на газа отлага излизането от кризата

2010-06-30 10:17:26

Поскъпването идва в момент на ръст на промишленото производство

 Шоковото поскъпване на природния газ от 1 юли с близо 25 на сто отлага излизането от кризата, тъй като удря сериозно съживяващите се от спада българска икономика и износ и ще се отрази върху темповете на наваксването на растежа, прогнозираха от бизнеса във вторник, съобщава Медиапул.

От топлофикациите пък смятат, че увеличаването на техните цени средно с 12 на сто като следствие от повишените газови тарифи ще доведе до допълнителен отказ на клиенти или нарастване на техните дългове към топлоснабдителните дружества, както и до аварии заради занижените разходи за поддръжка на мрежата.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също отбеляза пред bTV, че поскъпването на газа „идва в момент, в който като цяло имаме ръст на промишленото производство, ръст на експорта, ръст на показателите за бизнес климата”.

Той призна, че повишение с 25 процента на суровината не е нещо, което минава незабележимо. Въпреки това изрази надежда, че положителните тенденции в промишлеността ще останат.

Не такъв оптимист обаче е председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, който заяви пред Медиапул, че новите цени на енергоносителите отлагат излизането на страната от кризата. Той посочи, че и без това през първото шестмесечие големите консуматори на природен газ са на загуба и сега проблемът ще се задълбочи.

Стаменов изрази недоумението си как миналата година през третото тримесечие при двойно по-голямо потребление на синьото гориво в страната цената е била 365,03 лв. за 1000 куб. м, а сега става 542,50 лв.

Той допълни, че компаниите не са наясно дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е използвала всички резерви за натиск върху ръста на цената. „Явно сме подписали изключително неблагоприятни договори с „Газпром”, защото тежестта на валутния курс върху цената е едва 10 процента“, заяви председателят на организацията.

Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев също заяви, че първичният ефект от поскъпването на газа ще е отрицателен. По думите му особено тежко ще се отрази това върху металургията, химическата и машиностроителната промишленост, както и върху малките предприятия като хлебопекарни и оранжерии, които също работят на газ.

Според него при всички положения ще има спад в производството, а оттам и съкращения на работна ръка.

И Стаменов, и Данев упрекнаха политиците, че не са направили нищо през последните години за диверсификацията на енергийните доставки. „Двадесет години стоим на една тръба и един доставчик”, заяви Стаменов. „Ако пазарът беше либерализиран и имаше много доставчици на газ, а не само монополиста „Булгаргаз”, нямаше да има такива изкривявания и икономиката ни да е толкова уязвима на подобни шокови поскъпвания на енергийните цени“, каза Данев.

И двамата коментираха, че поскъпването на цените ще се отрази изключително зле върху износа на страната, тъй като ползващите природен газ предприятия са експортно ориентирани.

Шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов попита защо след като сега цените на петрола са двойно по-ниски от борсовите нива миналата година, когато надхвърлиха 140 долара за барел, цените на бензина са абсолютно същите.

Пред bTV той отново обясни, че дружеството му ще продава на загуба заради определените от ДКЕВР цени. По повод препоръката на Трайчо Трайков да тегли заем, след като изпитва недостиг на оперативни средства, Гогов заяви, че това не е най-добрият начин за управление на бизнеса.

Относно повишението на цените на топлоенергията за бита Лъчезар Богданов коментира, че трябва да е ясно, че енергията не може да струва по-малко, колкото и на хората да не им се иска да е така. „А и е крайно погрешно социалната политика на държавата да стъпва на ниски цени. По-добре е да се стимулира активността на хората да печелят пари, за да си плащат парното, отколкото то да бъде изкуствено държано евтино”, допълни икономическият анализатор.

"Не мога да кажа дали ще има режим на парното, но при всички случаи представлява висока степен на риск едно такова минимизиране на разходите за поддръжка. Съществуването на едно дружество от този сектор, нормалното му развитие трябва да бъде обусловено от ясна политика в сектора, т.е. не инцидентно през три месеца да се коригира и да се насажда чувство на несигурност в потребителите на топлофикационната услуга. Трябва да се даде възможност за алтернатива на горивната база", заяви Терзийски.

Още при разглеждането на проектоцените на топлоенергията дружествата предупредиха, че ги грозят фалити, тъй като цените на отоплението с електроенергия стават по-евтини от техните. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък посочи, че ако се повишат още тарифите за топла вода и парно, ще има отказ на още клиенти от услугите на централизираното отопление и хората съвсем ще спрат да плащат сметките си.

Трайчо Трайков коментира, че за разлика от предишното тримесечие, когато нареди на „Булгаргаз” да продава на цени с 5 процента по-евтини от определените им от регулатора, този път няма да се натиска повишението на газа. „Това би било чисто административно, което означава отлагане на сегашното поскъпване за следващия период. Не смятам, че е уместно това да се прави”, заяви министърът.

Той не пропусна възможността да отбележи, че поскъпването на газа се дължи на промяната на клаузите от договора с „Газпром“, договорени в края на 2006 г. по времето, когато министър на икономиката и енергетиката бе Румен Овчаров.

„Сега смятам да се вслушам в съвета на г-н Овчаров и да подаря по един негов портрет на всички предприятия, така че, когато цената на газа се променя, те да знаят на кого да благодарят. Защото той ме посъветва да си сложа неговия портрет в министерството и да му благодаря всяка сутрин за цената на газа”, заяви Трайков, цитиран от Медиапул.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати