25 Април 2024 г. Четвъртък

Студенти: Ние сме бъдещето, Дянков и Игнатов са краят!

2010-10-20 13:41:06

Твърдението, че образованието е приоритет, е демонстрирано единствено на думи, не на дела. На дела просветата и науката очевидно не са приоритет за българската държава.

С това послание студентите от СУ "Св. Климент Охридски" искат да обърнат внимание на кабинета, че през последните години общият бюджет за образование и наука непрекъснато е занижаван.

Студенти от Софийския университет настояват да бъдат отпуснати не по-малко от 6 млн. лв., за да се гарантира нормалното провеждане на зимния семестър на учебната 2010/2011 година и да не излиза висшето училище в принудителна "дървена" ваканция.

Учещите в университета представят исканията си на протест на пл. "Независимост" в София. Проявата се организира от студентската група "Инициатива срещу орязването на парите за образование" и в нея участват студенти от различни специалности на СУ.

Протестиращите настояват в бюджета за 2011 г. субсидиите за държавните висши училища да не са по-малки от тези, приети за календарната 2010 г.

Един от организаторите на протеста – Александър Николов, коментира, че е необходимо да се отделят средства за провеждането на реформите, които иска министър Игнатов.

Вида Делчева от инициативната група заяви, че искат също Министерството на образованието, младежта и науката да преосмисли цялостната си политика към държавните университети и към студентите в тях.

По думите й през този семестър нямало да се получат допълнителните студентски стипендии от европейски средства "заради бюрократични забавяния" на МОМН.

Сред лозунгите беше и "Ние сме бъдещето – Дянков и Игнатов са краят!".

Министърът на образованието Сергей Игнатов ще се срещне с протестиращите студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По време на срещата студентите ще връчат на Игнатов декларация с исканията си. "Няма друга магистрала към Европа, освен образованието", заявиха протестиращите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати