25 Април 2024 г. Четвъртък

Референдум – шоу made in НС

2010-10-20 13:39:57

Повече от два часа парламентът обсъжда кой да провери дали подписката на инициативния комитет на ВМРО за референдума за присъединяването на Турция към Европейския съюз е автентична. 

Проблемът, според председателя на НС Цецка Цачева, е в това, че законът за допитване до народа, който предишният парламент прие в края на мандата си, не задължава дирекция ГРАО към Министерството на регионалното развитие и благоустройството да проверява подписката. 

Цецка Цачева дори издаде личен разговор с депутата от „Коалиция за България” Янаки Стоилов, който й споделил, че тройната коалиция е приела закона след 2 години отлежаване с убеждението, че няма да го прилага.

Мая Манолова от левицата обаче подчерта, че според закона за референдумите ангажимент за проверка на достоверността на подписката има председателят Цецка Цачева. 

Така или иначе 3 месеца след внасянето на 330 000 подписа в Народното събрание те не са проверени от ГРАО.

„Каква комуникация може да си води парламентът с една дирекция в едно министерство, че за 3 месеца да не може да се провери подписката. Смешно е това да са аргументите. Тук трябва да има дебат по същество”, попита Манолова.

„Вече веднъж сте се произнесли, когато сте приемали закона. Сега малко замълчете, защото този закон, в този му вид не работи”, отвърна обаче Цачева.

В крайна сметка депутатите гласуваха да възложат на ГРАО да провери достоверността на подписката. Преди това да се случи – не може да има дебат по същество, твърди председателката Цачева.

И наистина, такъв почти не се състоя. Опити в тази насока направиха Лютви Местан, Иван Костов и Сергей Станишев.

Местан припомни за Косовската криза

Депутатът от ДПС припомни важни стратегически решения, пред които страната ни е била поставена преди години – като например дали да разреши въздушен коридор за нападението върху Югославия. Тогава, според Лютви Местан, левицата е можела да събере поне 1 милион подписа срещу отварянето на въздушното пространство. 

„България нямаше да е трасирала пътя за евроатлантическото си развитие”, посочи депутатът. Затова, според него, и сега не трябва да се взима конюнктурно решение.

Костов похвали Борисов

Иван Костов обаче използва случая да похвали поведението на премиера Бойко Борисов по темата. Според него има основна разлика в актуалната позиция на България за членството на Турция в Европейския съюз и тази, която е декларирал Симеон Сакскобургготски преди години. Симеон Сакскобургготски е бил за присъединяването на южната съседка. Добре че дойде тази смяна на тройната коалиция, защото когато Бойко Борисов посети Турция, каза, че подкрепя пътя, по който ще върви тя за ЕС, което е съвсем различно нещо”, уточни Иван Костов.

С уточнението, че този дебат трябва да се води в присъствието на правителството, Сергей Станишев също опита да се включи по същество. Той припомни, че Турция е заявила желание да се присъедини към Европейския съюз още през 60-те години.

„Ангажиментът на Евросъюза е формулиран преди нашето членство и е заварен”, посочи бившият министър-председател. Освен това, според него преговорите с Турция са с отворен финал. 

Сергей Станишев е твърдо убеден, че България трябва да се произнесе, след като евентуално съседната държава е затворила всички глави. 

„Много се спекулира с емоции и исторически страхове на българските граждани”, предупреди лидерът на БСП.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати