27 Април 2024 г. Събота

Украйна се приближава към падане на визите за ЕС

2010-10-20 13:38:41
Европейският съюз (ЕС) подготвя през ноември да предложи на Украйна план за действие за постигане на безвизово пътуване на територията на държавите членки. Перспективата за подобна сделка с Русия обаче е малка, съобщи EUobserver.

Според информация на електронното издание Европейската комисия (ЕК) е подготвила проектопредложение за визите за украинци, което трябва да бъде прието от министрите на външните работи на ЕС идния понеделник. Ако министрите гласуват в полза на предложението, то ще бъде представено официално на среща на върха между ЕС и Украйна в Брюксел на 22 ноември.

Според евродипломат, цитиран от изданието, има много голям шанс министрите да предприемат тази стъпка.

Планът за действие всъщност е списък с изисквания на ЕС за реформи в Украйна в области като сигурност на данните и връщането на нелегални имигранти. ЕС все пак не поставя краен срок за падане на визите. В Киев обаче се надяват това да се случи навреме за европейското футболно първенство 2012, което ще се проведе в Украйна и Полша.

Подготвяният документ се приема като политически пробив в Украйна. През последните пет години държавата неуспешно се опитваше да получи зелена светлина за кандидатстване за еврочленство.

"Това ще бъде много важно за морала на украинците. Моят дядо умря през Втората световна война, за да освободи Европа от нацистите и да осигури свобода на движение за неговите внуци. Ако моят дядо ме попита днес защо е умрял, ще мога да му отговоря. Сега най-накрая аз имам правото да пътувам свободно в Европа." Така украинският посланик в ЕС Константин Елисеев обясни важността на успеха на споразумението.

През последните месеци Русия също се стреми да постигне сделка с ЕС за премахване на визовите изисквания. Според източници от ЕС обаче е малко вероятно да има конкретно развитие за Москва до срещата на върха с ЕС през декември в Брюксел.

На предишната среща с ЕС през май Русия отхвърли европейското предложение за "общи стъпки" по либерализацията на визовия режим. Според предложението двете страни трябваше да поставят оперативните задачи за премахването на визите, а не ЕС да диктува условията, както е случаят с Украйна.

Вместо това Москва предложи меморандум, чрез който да премахне визите за европейци "за една нощ", ако и ЕС направи същото.

След срещата с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел президентът на Русия Дмитрий Медведев се съгласи с отказа на ЕС да действа по този начин. "Всеки знае, че трябва да прекратим визовия режим, и разбираме, че не можем да го направим незабавно", каза Медведев цитиран от "Ройтерс".

Според източник на електронното издание за Брюксел не е ясно дали Русия има интерес от безвизовото пътуване, или исканията за визите са част от по-сложен "дипломатически танц", в който Москва ще иска отстъпки от ЕС в друга област.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати