26 Април 2024 г. Петък

Човекът, който дирижира желанията на Уейн Рууни

2010-10-20 12:37:18
Не знам какво стана с Уейн. Предложихме му нов договор през август, но съветниците му казаха, че той не иска да го подпише. Така сър Алекс Фъргюсън обясни желанието на Уейн Рууни да напусне "Манчестър юнайтед". Известният с твърдия си характер шотландец все още не може да повярва, че един от любимите му играчи иска да си тръгне по този начин.

Но дали всъщност самият Рууни иска да си тръгне, или този ход му е подсказан? Според вестник "Гардиън" в основата на това желание на звездата на "червените дяволи" е агентът му Пол Стретфорд.

Бившият продавач на прахосмукачки и неуспял футболист беше в основата и на трансфера на Рууни на "Олд Трафорд" от "Евертън" през август 2004 г. Самият играч твърдеше, че е фен на "карамелите" от детските си години и няма нищо против да остане на "Гудисън парк", въпреки нарастващата му слава.

И малко по-късно обещаващият тийнейджър поиска трансфер в "Манчестър юнайтед", за да се превърне в една от основните фигури на един от грандовете в Премиършип.

"Нашият клуб му даде възможността да навлезе в големия футбол, коментира тогава мениджърът на "Евертън" Дейвид Мойс. Имам страхотна връзка с момчето и дори искахме да удължим договора му. Преди няколко дни обаче той дойде със съветника си и ми казаха, че искал да си тръгне. Не можете да си представите колко съм разочарован".

Звучи доста познато, въпреки че се е случило преди шест години. Историята от тогава е ясна - "Евертън" получи веднага 20 млн. паунда (22.75 млн. евро) за младата си звезда, а впоследствие сумата набъбна още. Заплатата на Рууни беше 50 хил. паунда (57 хил. евро) на седмица и впоследствие се увеличи почти двойно до 90 хил. (102 хил. евро).

Един от ключовите моменти при договора е комисионата за Стретфорд - 1 млн. паунда (1.13 млн. евро) веднага, а ако Рууни остане повече от пет години на "Олд Трафорд", сумата нараства до 1.5 млн. (1.7 млн. евро). Той вече остана шест.

"Стретфорд винаги е знаел, че големият договор на Рууни ще дойде в зрелите му години на футболист - между 25 и 30. Той е наясно, че има възможността да спечели много по-голяма комисиона при нов трансфер, който ще направи играча най-скъпоплатения в света, а него - с агентът с най-голямата комисиона", пише в анализа на "Гардиън".

Двамата започват сътрудничеството си още през 2002 г. Дотогава младият талант работи с друг агент - Питър Макинтош, но през юли подписва с агенцията на Стретфорд - "Проактив". Тя го представя във футболните му дела, а контрактът е с продължителност от осем години, при положение, че позволеният максимум е две.

Стретфорд твърди обаче, че само се грижи за имиджовите права на футболиста и иска 20% комисиона за това от договорите му. При разглеждането на договора в съда обаче излиза друго.

Затова през 2008 г. Футболната асоциация на Англия го обвинява в неправомерно сключване на контракт с по-голяма от позволената продължителност. Стретфорд обжалва, губи и там, докато в крайна сметка през май 2009 г. не оттегля жалбата си и изтърпява деветмесечното си наказание да не се занимава с мениджърство на футболисти.

През февруари тази година обаче той се завърна, пое отново делата на Рууни и съпругата му Колийн и се зае с новия договор на играча. И, разбира се, с осигуряването на комисионата си.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати