19 Април 2024 г. Петък

"Бразилмаг": България не може да се насити на Дилма Русеф

2010-10-20 11:15:23

Бразилия и България се различават. България е малка източноевропейска нация с население от 7.2 млн. Бразилия от друга страна е петата по големина страна в света и население от 190 млн. Двустранната търговия достига връхна точка през 2008 г. в размер на 280 млн. долара. България е изнесла за Бразилия стоки на стойност 40 млн. долара и е внесла от Бразилия товари за 171 млн. долара.

Въпреки това, българите внимателно следят президентските избори в Бразилия заради един от претендентите - кандидатът на Партия на трудещите се Дилма Русеф, чийто баща е българин (Петър Русев, сменил името си след преселването си в Бразилия), съобщава електронното издание "Бразилмаг".

Интересът е толкова голям, че посланик Пауло Воловски казва, че е изгубил бройката на интервютата, дадени за радия и телевизии относно Дилма Русеф.

"Всички са много любопитни за Бразилия и кандидатката. За българите няма съмнение, че тя е българка", казва той, обяснявайки, че национална черта е да се поддържа връзка с роднини, които са напуснали страната, дори и когато вече са изгубили контакти и не говорят езика, какъвто е и случая с Дилма.

Дилма Русеф се бори за необходимите й гласове на втория тур на изборите, който ще се състои на 31 октомври, пише "Кувейт таймс".

Може би е заради слабата й вяра в бог или миналото й на марксистка партизанка, може би заради чувството, че е чужденка, което оставя българската й фамилия и объркващите лекции на технически теми. Причините са свързани по-малко с политиката и повече с недоверието, подхранвано от седмици на негативна кампания.

Съмненията на бразилците, подкладени от скорошния корупционен скандал и въпросите за мнението на Русеф по социални проблеми като аборта, отвориха път на опонента й Жозе Серра, който изгради образ на безопасната и скромна алтернатива.

На първия тур на изборите на Русеф не й достигна съвсем малко за абсолютно мнозинство, като успя да привлече 47% от гласовете срещу 33% за Серра. Въпреки широко споделяните очаквания за победа на Дилма Русеф, с времето разликата между двамата кандидати се стопява, като според последните проучвания тя е между 4 и 7 процента.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати