25 Април 2024 г. Четвъртък

Полицейският синдикат потърси подкрепа от БСП

2010-10-20 00:29:41

Депутатите от БСП Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова и Атанас Мерджанов се срещнаха с представители на Синдикалната федерация на служителите в МВР. 

Срещата е по искане на синдиката, за да обсъдят с депутатите промените в закона за МВР.

На въпрос защо синдикатът търси подкрепа от опозиционна партия Галентин Грозев обясни, че ГЕРБ не са приели предложенията им, затова синдикатът решил да търси по-широка парламентарна подкрепа. 

Грозев уточни, че промените, които искат полицаите не натоварват бюджета.

От ГЕРБ изтъкнали като невъзможност да отговорят на исканията на полицаите заради кризата и липсата на средства .

Галентин Грозев заяви, че изразът „пари няма" действа на членовете на синдиката като червен бик.

Ще протестираме, ако не бъдат приети предложенията ни, категоричен бе Грозев.

Полицаите, по думите му, са готови на ефективни протестни действия, но няма да прекратят изпълнението на служебните си задължения.

На въпрос какво се е променило от последния полицейски протест до сега Грозев заяви - „Няма никаква промяна, която беше отчетена като голям успех от правителството."Полицаите са обезверени и не вярват, че някой ще промени нещо в тяхна полза, изтъкнаха още от полицейския синдикат.

Опитваме се да сме съюзник на това правителство, посочи още Грозев, но изтъкна, че че полицаите няма да вярват на обещания, а само на факти и документи.

Като полезна определи срещата бившият вътрешен министър Михаил Миков.

Според него голяма част от предложенията на синдиката са разумни и БСП ще ги внесат като промени в закона.

Реформата в МВР в последните година и няколко месеца фактическа е спряна, посочи той.

БСП ще настояват да се уредят правата на бременните полицайки и полицайките майки в посока да не дават нощни дежурства.

На една позиция са социалистите и синдиката относно закриването на дознанието и преминаването му към криминална полиция.
Според Корнелия Нинова тази стъпка предлагана от мнозинството няма да повиши качеството на разследването.

Така дознанието няма да бъда ефективна структура, смята и Галентин Грозев.

От БСП ще търсят решение на въпроса за заплащането на извънредния труд на полицаите.

Те ще настояват извънредният труд да се заплаща до определена граница, след което той да бъде компенсират с отпуска.

В момента максимално заплащаният извънреден труд, полаган от полицаите, е 50 часа. След това ограничение те се компенсират с отпуска.

Проблем в настоящата нормативна уредба е, че полицаите могат да бъдат обезщетявани с отпуска за извънредно положен труд максимално до 12 дни годишно

БСП ще обсъдят и друго искане на полицаите - да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Галентин Грозев уточни, че полицаите искат да участват в преговорите в тристранката по въпросите, отнасящи се за категорийните работници.

Полицаите не настояват да имат право да участват в политически партии.

Оказва се, че като напуснете система дори създавате партии, пошегува се Миков, визирайки най-вероятно настоящият премиер Бойко Борисов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати