26 Април 2024 г. Петък

Окончателно! Пенсионната вноска се увеличава с 1,8 пункта

2010-10-19 23:29:38

Проектобюджетът на НОИ за догодина ще бъде внесен в Министерския съвет в сряда с разчет пенсионната вноска догодина да се увеличи с 1.8 пункта. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.

В момента вноската за пенсии е 16% за родените преди 1960 г. и се разпределя между работодателя и работника в съотношение 8.9 към 7.1 на сто. За родените след 1960 г. вноската е 11% и съотношението е 6.1 към 4.9 на сто. Те отделно внасят и 5% в индивидуални сметки в универсален пенсионен фонд, информира Медиапуул.

И догодина съотношението между приноса на работодател и на работник се запазва.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов коментира, че увеличението на вноската ще намали дефицита в НОИ с около 350 млн. лева, а около 100 млн. ще са повече приходите от диференцирането на праговете за самоосигуряващите се. Предвижда се за тях да се въведат четири осигурителни прага.

От 2011 г. те ще внасят месечни вноски върху 420 лв., 450 лв., 500 лв. или 550 лв. в зависимост от годишния доход. В момента всички самонаети плащат върху един праг - 420 лв. Догодина самоосигуряващи се с годишен доход до 5 400 лв. ще внасят вноски върху праг от 420 лв., с доход от 5 400 до 6 500 лв. ще се осигуряват върху 450 лв., от 6500 до 7 500 лв. - върху 500 лв. и с годишен доход над 7 500 лв. - върху 550 лв.

Дефицитът на НОИ се очаква да се намали допълнително и от други мерки, свързани със завишен контрол на разходите.

Бюджетът на НОИ ще се гледа от Министерския съвет, въпреки че по него няма пълно разбирателство със социалните партньори.

Детайлите около промените в пенсионната система ще се уточняват допълнително в Кодекса за социалното осигуряване (КСО). Вероятно ще се възприеме предложението на социалния министър Тотю Младенов професионалните фондове да започнат да изплащат пенсии на категорийните работници от 2012-та, а не от 2011 година. Решено е до 30 юни 2011 г. социалният министър да внесе в правителството предложение за промяна на реда за ранното пенсиониране.

"Това означава тепърва да се измисля какво да се променя“, коментира вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов и посочи, че синдикатите не са съгласни. Решението на този проблем обаче е обвързано с въпроса от кога ще започне нарастването на стажа за пенсия.

Последният вариант предвижда това да стане от 2015 година с четири месеца годишно.

Догодина работодателите няма да правят вноска във фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите". Тази вноска е изцяло за сметка на работодателя и служи за плащане на обезщетения на работниците при обявяване несъстоятелност. В момента вноската за този фонд е 0.1%.


източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати