27 Април 2024 г. Събота

Хипнозата – шоу или наука?

2010-10-19 12:04:47
Някои превръщат хипнозата в шоу, други залагат на лечебното й въздействие. Някои са особено податливи, други въобще не са, пише Дойче веле.

Какво всъщност се крие в хипнозата? И дали тя наистина функционира?

Репликите въздействат понякога за минути: „Чувстваш умора, ръцете и краката ти натежават, потъваш във все по-дълбок сън!” - и обектът на хипнозата изпада в транс и изпълнява безпрекословно заповедите на хипнотизатора. Дали всичко това е шоу или хипнозата наистина функционира?

Търсейки отговора на въпроса какво точно се случва в тялото при хипноза, учените още не са постигнали особен напредък. Но е ясно, че трансът - както и сънят или наркозата - е извънредно състояние на мозъка, при което човек е напълно отпуснат. За 10 процента от хората се смята, че са лесно податливи на хипноза, за 5 на сто - че въобще не са.

Вход свободен за абсурди

Освен това в състоянието на хипноза вниманието е концентрирано изключително върху едно нещо - например върху гласа на хипнотизатора. Критичната преценка на нещата е сведена на практика до нула. Което обяснява защо хипнотизираните хора се подчиняват дори и на най-абсурдните заповеди.

Пълното отпускане на тялото е и предпоставка за използването на хипнозата като терапия срещу страхове и депресии. По сходен начин постъпват зъболекарите, чиито пациенти изпитват страх от стоматологичните манипулации. Хипнозата може да се използва с успех дори и при бременните. Както показват резултатите от британско изследване - жените могат да съкратят значително фазата на раждането, ако на сеанси по хипноза са усвоили изкуството да се отпускат и да отхвърлят болката.

Процедурата дава много добри резултати също при отслабването и при отказа от тютюнопушене. Чрез съответното внушение освен това могат да бъдат отстранени брадавици и да се намалят хронични болки. Въпреки безбройните проучвания, които удостоверяват тези успехи при лечението, лекарите и до днес трудно се решават да прибегнат до хипноза. Тъй като тя изисква и много време, и много усилия /в Германия цената е между 80 и 120 евро за 50 минути/, а и много рядко се поема от здравните каси.

Като в черна дупка

Подходящи за извършването на медицинска терапия са само компетентните хипнотизатори, така наречените шоу-хипнотизатори - не. В Германия съществуват определени стандарти за качество - на базата на разработения от германското дружество по хипноза план за обучение. За да станат „клинични хипнотерапевти” лекарите и психолозите трябва да преминат обучение в специални семинари.

Все пак трябва да се признае - хипнотичният сеанс е винаги впечатляващ. Най-вече поради това, че хипнотизираните хора след това не си спомнят абсолютно нищо.

източник: health.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати