19 Март 2024 г. Вторник

Новата руска мечта – имот в чужбина

2010-10-19 11:13:57
Недвижимите имоти в чужбина бързо се превръщат в символ на висок статут за средната класа в Русия, отбелязва Moscow News.

Според проучване на руския център за изследване на общественото мнение ВЦИОМ покупката на имот в чужбина е станала вторият по важност начин за инвестиране на личните средства.

Почти всеки трети руснак вече посочва чуждестранната собственост като желан символ на статут спрямо едва 10% през 2006 г.

Имотите в чужбина са станали толкова привлекателни, че са изместили вложенията в образованието на децата като популярен избор за инвестиции в бъдещото.

Същевременно, ако се добавят покупките на имоти в Русия, излиза, че над половината от страната измерва благосъстоянието си в квадратни метри, като 51% посочват доброто жилище като ключов символ на висок статут.

Ваканция или инвестиция?

Според данни на агенцията за имоти в чужбина Gordon Rock 40% от руснаците, които купуват имот в друга държава, търсят екзотична „дача“ с ваканционна цел, докато 25% искат доходоносна инвестиция.

Дестинациите варират според амбициите на купувача.

„Подреждането на страните, търсени с инвестиционна цел, е доста различно от това, при което руснаците търсят имот за живеене“, коментира Станислав Зингер, президент на агенцията. „Западна Европа остава основното място за инвестиции, докато бреговете на България и Черна Гора са предпочитани като ваканционни дестинации.”

Безспирен интерес

Няма признаци руснаците да се откажат от имоти в чужбина скоро – тази година е отчетен 30-40% ръст на търсенето на чуждестранни имоти, а от Gordon Rock прогнозират още 10-15% увеличение следващата година.

Приблизителната стойност на руския пазар на имоти в други страни е около 12 млрд. долара, като всяка втора сделка е реализирана с ипотека.

Получаването на заем в чужбина обаче не винаги е лесно, което създава нови възможности за руските банки, някои от които вече предлагат специални ипотечни програми за покупка на имот в чужбина.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати