20 Април 2024 г. Събота

Печатат още 100 млрд. лири за стимул на британската икономика

2010-10-18 13:29:02
Английската централна банка (АЦБ) ще разшири своята програма за стимулиране на икономиката с нови 100 млрд. лири, прогнозираха от британския Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR).

Досега паричната институция задели 200 млрд. лири за своите нетрадиционни мерки за подпомагане на икономическото възстановяване, пише Bloomberg. Чрез покупките на ценни книжа от търговските банки АЦБ инжектира паричен ресурс във финансовата система на страната, откъдето той трябва да навлезе в икономиката под формата на кредити.

Централната банка ще запази основния си лихвен процент на рекордно ниското му ниво от 0,5% поне до края на 2012 г., смятат от базирания в Лондон икономически център. Той падна до това ниво през март 2009 г. Тогава АЦБ започна да изкупува и финансови активи от частните банки като мярка за вливане на ликвидност в икономиката.

Британската търговска камара (BCC) подкрепи през този месец призива на члена на управителния съвет на АЦБ Адам Позен да се разшири плана за стимулиране на икономиката заради опасения, че последните данни показват забавено възстановяване на икономиката.

„Очакваме АЦБ да натисне лоста на паричната политика силно в посока обратна на лостовете на фискалната политика“, посочват в своето изявление икономистите на CEBR.

Според тях британската икономика ще нарасне с едва 0,1% през първото тримесечие на 2011 г., което означава, че има поне 50% вероятност икономиката да се свие през това тримесечие.

От Ernst & Young прогнозираха по-рано през този месец, че британската икономика ще нарасне с 1,4 на сто през тази година.

Великобритания е изправена пред най-голямото съкращаване на разходи в държавния сектор от годините на Втората световна война насам, за да може правителството да намали големия си бюджетен дефицит.

В края на октомври 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати