Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Юли 2
Начало arrow България arrow Събарят незаконните постройки в София

Събарят незаконните постройки в София

  Print E-mail
2010-10-18 12:38:52
източник: actualno.com

НАП започна проверки на луксозните имоти в София. Още първоначалният анализ на данните от показва, че над 50% от луксозните имоти са в нарушение, предаде бТВ.

„Проблемът в София са жилищата, които не са въведени в експлоатация, т.е. живеещите там не плащат своите данъци и такси”, каза в студиото на „Тази сутрин” кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че общината работи заедно с НАП в Бояна и Панчарево, където бяха направени снимките. Много малко ще се окажат, обаче сградите, които нямат разрешително за строеж.


„Проблемът е, че в годините назад в София се строеше хаотично и за съжаление законно, т.е. не бихме могли да се върнем назад и да събаряме такива сгради. Освен ако не се установят няколко сгради, които са незаконно построени. Шанса ни е да се направят тези проверки и да си съберем данъците. Въпросът е по какъв начин тези сгради са електро- и водоснабдявани”, каза Фандъкова. Освен, че сградите без разрешително ще бъдат съборени, с проверките ще се установи колко сгради не са въведени в експлоатация, а се ползват.

„Служители, които са нарушили правилата, ще бъдат категорично санкционирани и ще се търси не само административна, а и наказателна отговорност. При всички такива случаи ще бъде сезирана прокуратурата”, каза Фандъкова.

Според кмета, механизмът за налагане на глоби от Столичния инспекторат трябва да се опрости, защото се обезсмисля санкцията, ако не може да се събере глобата.

„Най-важното е да се създаде регистър, за да може да се проследят всички неща по отношение на незаконни строежи или въвеждане в експлоатация”, посочи Фандъкова. До края на годината Дирекция „Архитектура и градоустройство” ще създаде такъв регистър и ще започне да го попълва, както сега има регистър за издадените строителни разрешителни от ДАГ от 2008 година.

Относно обвиненията на ДСБ, че има корумпирани служители на инспектората, които си затварят очите срещу заплащане, Фандъкова каза, че би се радвала, ако при подобни сигнали, те бъдат подадени до общината.

По повод проблема с осветлението на София, Фандъкова каза, че договорът с фирмата, която го поддържа, изтича догодина. От следващата фирма ще се иска не само да поддържа, а и да изгражда съоръжения за осветления, каза Фандъкова.

Попитана дали би се намерила такава фирма, тя отговори, че ако се изградят енергоспестяващи инсталации и крушки, които спестяват ресурс, фирмата би имала интерес.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?