Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Дек 10
Начало arrow България arrow Събарят незаконните постройки в София

Събарят незаконните постройки в София

  Print E-mail
2010-10-18 12:38:52
източник: actualno.com

НАП започна проверки на луксозните имоти в София. Още първоначалният анализ на данните от показва, че над 50% от луксозните имоти са в нарушение, предаде бТВ.

„Проблемът в София са жилищата, които не са въведени в експлоатация, т.е. живеещите там не плащат своите данъци и такси”, каза в студиото на „Тази сутрин” кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че общината работи заедно с НАП в Бояна и Панчарево, където бяха направени снимките. Много малко ще се окажат, обаче сградите, които нямат разрешително за строеж.


„Проблемът е, че в годините назад в София се строеше хаотично и за съжаление законно, т.е. не бихме могли да се върнем назад и да събаряме такива сгради. Освен ако не се установят няколко сгради, които са незаконно построени. Шанса ни е да се направят тези проверки и да си съберем данъците. Въпросът е по какъв начин тези сгради са електро- и водоснабдявани”, каза Фандъкова. Освен, че сградите без разрешително ще бъдат съборени, с проверките ще се установи колко сгради не са въведени в експлоатация, а се ползват.

„Служители, които са нарушили правилата, ще бъдат категорично санкционирани и ще се търси не само административна, а и наказателна отговорност. При всички такива случаи ще бъде сезирана прокуратурата”, каза Фандъкова.

Според кмета, механизмът за налагане на глоби от Столичния инспекторат трябва да се опрости, защото се обезсмисля санкцията, ако не може да се събере глобата.

„Най-важното е да се създаде регистър, за да може да се проследят всички неща по отношение на незаконни строежи или въвеждане в експлоатация”, посочи Фандъкова. До края на годината Дирекция „Архитектура и градоустройство” ще създаде такъв регистър и ще започне да го попълва, както сега има регистър за издадените строителни разрешителни от ДАГ от 2008 година.

Относно обвиненията на ДСБ, че има корумпирани служители на инспектората, които си затварят очите срещу заплащане, Фандъкова каза, че би се радвала, ако при подобни сигнали, те бъдат подадени до общината.

По повод проблема с осветлението на София, Фандъкова каза, че договорът с фирмата, която го поддържа, изтича догодина. От следващата фирма ще се иска не само да поддържа, а и да изгражда съоръжения за осветления, каза Фандъкова.

Попитана дали би се намерила такава фирма, тя отговори, че ако се изградят енергоспестяващи инсталации и крушки, които спестяват ресурс, фирмата би имала интерес.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?