Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 20
Начало arrow България arrow Събарят незаконните постройки в София

Събарят незаконните постройки в София

  Print E-mail
2010-10-18 12:38:52
източник: actualno.com

НАП започна проверки на луксозните имоти в София. Още първоначалният анализ на данните от показва, че над 50% от луксозните имоти са в нарушение, предаде бТВ.

„Проблемът в София са жилищата, които не са въведени в експлоатация, т.е. живеещите там не плащат своите данъци и такси”, каза в студиото на „Тази сутрин” кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че общината работи заедно с НАП в Бояна и Панчарево, където бяха направени снимките. Много малко ще се окажат, обаче сградите, които нямат разрешително за строеж.


„Проблемът е, че в годините назад в София се строеше хаотично и за съжаление законно, т.е. не бихме могли да се върнем назад и да събаряме такива сгради. Освен ако не се установят няколко сгради, които са незаконно построени. Шанса ни е да се направят тези проверки и да си съберем данъците. Въпросът е по какъв начин тези сгради са електро- и водоснабдявани”, каза Фандъкова. Освен, че сградите без разрешително ще бъдат съборени, с проверките ще се установи колко сгради не са въведени в експлоатация, а се ползват.

„Служители, които са нарушили правилата, ще бъдат категорично санкционирани и ще се търси не само административна, а и наказателна отговорност. При всички такива случаи ще бъде сезирана прокуратурата”, каза Фандъкова.

Според кмета, механизмът за налагане на глоби от Столичния инспекторат трябва да се опрости, защото се обезсмисля санкцията, ако не може да се събере глобата.

„Най-важното е да се създаде регистър, за да може да се проследят всички неща по отношение на незаконни строежи или въвеждане в експлоатация”, посочи Фандъкова. До края на годината Дирекция „Архитектура и градоустройство” ще създаде такъв регистър и ще започне да го попълва, както сега има регистър за издадените строителни разрешителни от ДАГ от 2008 година.

Относно обвиненията на ДСБ, че има корумпирани служители на инспектората, които си затварят очите срещу заплащане, Фандъкова каза, че би се радвала, ако при подобни сигнали, те бъдат подадени до общината.

По повод проблема с осветлението на София, Фандъкова каза, че договорът с фирмата, която го поддържа, изтича догодина. От следващата фирма ще се иска не само да поддържа, а и да изгражда съоръжения за осветления, каза Фандъкова.

Попитана дали би се намерила такава фирма, тя отговори, че ако се изградят енергоспестяващи инсталации и крушки, които спестяват ресурс, фирмата би имала интерес.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?