29 Март 2024 г. Петък

Събарят незаконните постройки в София

2010-10-18 12:38:52
НАП започна проверки на луксозните имоти в София. Още първоначалният анализ на данните от показва, че над 50% от луксозните имоти са в нарушение, предаде бТВ.

„Проблемът в София са жилищата, които не са въведени в експлоатация, т.е. живеещите там не плащат своите данъци и такси”, каза в студиото на „Тази сутрин” кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че общината работи заедно с НАП в Бояна и Панчарево, където бяха направени снимките. Много малко ще се окажат, обаче сградите, които нямат разрешително за строеж.


„Проблемът е, че в годините назад в София се строеше хаотично и за съжаление законно, т.е. не бихме могли да се върнем назад и да събаряме такива сгради. Освен ако не се установят няколко сгради, които са незаконно построени. Шанса ни е да се направят тези проверки и да си съберем данъците. Въпросът е по какъв начин тези сгради са електро- и водоснабдявани”, каза Фандъкова. Освен, че сградите без разрешително ще бъдат съборени, с проверките ще се установи колко сгради не са въведени в експлоатация, а се ползват.

„Служители, които са нарушили правилата, ще бъдат категорично санкционирани и ще се търси не само административна, а и наказателна отговорност. При всички такива случаи ще бъде сезирана прокуратурата”, каза Фандъкова.

Според кмета, механизмът за налагане на глоби от Столичния инспекторат трябва да се опрости, защото се обезсмисля санкцията, ако не може да се събере глобата.

„Най-важното е да се създаде регистър, за да може да се проследят всички неща по отношение на незаконни строежи или въвеждане в експлоатация”, посочи Фандъкова. До края на годината Дирекция „Архитектура и градоустройство” ще създаде такъв регистър и ще започне да го попълва, както сега има регистър за издадените строителни разрешителни от ДАГ от 2008 година.

Относно обвиненията на ДСБ, че има корумпирани служители на инспектората, които си затварят очите срещу заплащане, Фандъкова каза, че би се радвала, ако при подобни сигнали, те бъдат подадени до общината.

По повод проблема с осветлението на София, Фандъкова каза, че договорът с фирмата, която го поддържа, изтича догодина. От следващата фирма ще се иска не само да поддържа, а и да изгражда съоръжения за осветления, каза Фандъкова.

Попитана дали би се намерила такава фирма, тя отговори, че ако се изградят енергоспестяващи инсталации и крушки, които спестяват ресурс, фирмата би имала интерес.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати