25 Април 2024 г. Четвъртък

Цветанов, Алексей и данъчните!

2010-10-18 12:05:53

След като в петък от Сметната палата обявиха, чевицепремиерът Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, в крайна сметка се оказа, че дясната ръка на Бойко Борисов ще стане първият от кабинета, проверяван от данъчните.

Поводът за проверката са данните, изнесени от партията на Яне Янев "Ред, Законност и Справедливост" за 6 имота в София, които според партията Цветанов е получил по съмнителен начин.

На специална пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев и депутатът Емил Василев заявиха, че през 2008 г, вътрешният министър Цветан Цветанов се е сдобил с имоти по съмнителен начин. Според РЗС с доходите си Цветанов няма как да може да си купи два апартамента и два гаража в столичния квартал "Изток".

"Тази проверка ще се си започне стандартно независимо дали става дума за вицепремиер или обикновен човек - тя започва с анализ на данните в НАП, декларирани доходи, декларирано имущество и чак тогава, ако има разминавания, започваме същинска проверка", заяви директорът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

Вътрешният министър е първият член на кабинета "Борисов", който ще бъде обект на проверка от страна на данъчните.

От своя страна Цветан Цветанов каза, че неговите родители, както и тези на съпругата му са им помагали и приписали имоти. Колкото до закупените апартаменти в столичиния квартал "Изток" Цветанов теглил кредит и плаща по 900 лева от заплатата си за погасяването му.

Не искам да влизам в диалог с Алексей Петров и с неговите посредници, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Това, че в момента не мога да вляза в зависимости, това което искат да го направят – съжалявам, но всички тези имоти са декларирани през всички тези години, в които съм започнал да декларирам имотите си още като служител в МВР. Това нещо се е знаело и преди година, но тогава Цветан Цветанов е бил разглеждан като евентуален партньор на Алексей Петров, Яне Янев или неговата клика, каза министърът. 
По отношение на проверката на НАП за имотите му, министърът каза, че ще съдействам така че тя да бъде извършена по-бързо.

"Нямам никакви притеснения. Оттук нататък тази тема не искам да я коментирам, защото не искам да влизам в диалог с Алексей Петров и с неговите посредници, които са в случая”, коментира той.

В качеството си на заместник-кмет на Столична община Цветан Цветанов е подал при встъпването си в длъжност встъпителна декларация пред Сметната палата през декември 2005 г. и при напускането на поста - финална декларация през декември 2006 г. Съгласно тогава действащия Закон за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности (измененията му са в сила от 1 януари 2007 г.), декларациите са подадени на хартиен носител, те не са подлежали на публикуване в интернет страницата и не са подлежали на проверка.

До 1 януари 2007 г. достъпът до декларациите се предоставяше под формата на копия на хартиен носител срещу заплащане, по ред, определен в закона и заповед на председателя на Сметната палата.

През 2007 г. и през 2008 г. Цветан Цветанов не е заемал публични длъжности - в качеството си на председател на партия ГЕРБ той не е от кръга на лицата, задължени да подават декларации по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, защото партия ГЕРБ не е получавала държавна субсидия и съгласно Закона за политическите партии – чл. 30, ал. 4, не е имал това задължение.

В качеството си на заместник-министър председател и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов подава встъпителна декларация през 2009 г., която е публикувана на интернет страницата и може да се види от всеки. Проверката на Сметната палата по нея не е установила несъответствия. Цветан Цветанов е подал декларация и през 2010 г., проверката по която още не е приключила и резултатите от нея ще бъдат съобщени в края на ноември.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати