29 Март 2024 г. Петък

Нови колонии от птици харесаха бреговете на Дунав

2010-06-29 21:52:10

За пръв път от десетки години насам се установява появата насъвсем нови колонии от птици по река Дунав.

Зоолозите ги намират не само по островите, а и в блатата по брега.

Най-важните се намират в двете нововъзстановени влажни зони - Природен парк "Персина" на остров Белене и блатотоКалимок, близо до Тутракан. На Калимок има нова колония на малки корморани, която наброява близо 400 двойки, което е голяма численост за този силно застрашен вид.

За сравнение, най-голямата колония досега беше в биосферния резерват на езерото Сребърна, като пикът й е достигал до 300 двойки. Благодарение на новата колония този рядък в света вид е увеличил числеността си над два пъти в сравнение с 2006 г.

Спокойно може да се каже, че в България вече има още две смесени птичи колонии от значимостта на тази в Сребърна, която е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Сега колонии от подобен мащаб и разнообразие има вече на още две места - Калимок и Персина. А дори и пеликаните, които са символът на Сребърна, има голяма вероятност да се върнат да гнездят в новите блата на остров Белене, където вече имат идеални условия.

Наблюденията са проведени от научна експедиция по българското течение на реката, организирана отСветовния фонд за дивата природа (WWF).
В новосъздадените защитени зони са се оформили изключително богати смесени колонии от водолюбиви птици.

29 юни се отбелязва като Международен ден за опазване на река Дунав - най- голямата европейска река след Волга, но и най-урбанизираната и най-замърсената. Същевременно, в долното й течение все още съществуват райони с изключително добре запазена природа.

По инициатива на Световния фонд за дивата природа (WWF), преди 10 години четирите държави по долното течение на реката - България, Румъния, Украйна и Молдова, подписаха споразумение за изграждане на "Зелен коридор "Долен Дунав". 
То предвижда запазването и възстановяването на над 1 млн ха влажни зони, както и създаването на 160 хил. ха нови защитени природни територии в този участък.

източник: news.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати