25 Април 2024 г. Четвъртък

Не било то окончателно решението за осигуровките!

2010-10-17 21:17:38

Във вторник ще има официално заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), каза министърът на финансите Симеон Дянков.

На днешната среща синдикати, работодатели и министри са говорили за пенсионната реформа и каква ще бъде тяхната съдба.

Не са постигнати никакви конкретни решения по този въпрос, затова във вторник ще продължат с официална среща, на която ще разговарят по Кодекса за социално осигуряване.

Неформалният разговор днес е продължил около четири часа. Представители на частните пенсионни фондове също са присъствали на днешната среща.

Били са обсъждани идеите им, но не е постигнато съгласие за бъдещето на частните пенсионни фондове, затова разговорите по темата ще продължат във вторник, информира Дянков.

„Конфликт няма. Просто разговорът е, че от 2006-а те е трябвало вече да плащат за категорийните работници, това обаче е било забавено до 2008-а година, а след това – до 2009-а и 2010-а.

Сега въпросът е дали както по сегашния закон от 1 януари 2011 г. те трябва да започнат да заплащат. Те дадоха различни предложения.

Синдикати и работодатели имат различни мнения затова как тази система трябва да се организира не само за следващата година, а и въобще за времето напред.

Ако следващата година плащането се забави отново с една година, това означава, че в държавния бюджет 36 милиона лева пак ще се появят като дефицит”, каза Симеон Дянков.

"Цифрата 1,8 %, в която всички са се вторачили, не е най-големият препъни камък. По-съществен е въпросът за възрастта и стажа, по който има записан проект, но не стана ясно дали той се приема", каза председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев след неформалната среща в МТСП с бизнеса и правителството.

„Аз съм много объркан, защото присъствах на заседанието – първо беше с фондовете, после само с работодатели и синдикати. С фондовете крясъците бяха такива, че имах чувството, че някой от „Междузвездни войни” говореше, защото нямаше думи, имаше звуци”, коментира Тренчев.

„Спорният момент беше какво да се прави с професионалните фондове, тъй като парите, събрани в тях за периода откогато ги има, се оказват по-малко и недостатъчно да се плащат пенсиите на хора, които очакват оттам средства. Тъй като тези пари няма да бъдат достатъчно, НОИ трябва да се бръкне и да ги доплати”, обясни Тренчев.

Той изтъкна, че частните пенсионни фондове в много държави са закрити, тъй като са се оказали неудачни.

По думите на Тренчев спорен въпрос остава какво да бъде съотношението между работодател и работник в плащането на осигуровките. Синдикатите държат съотношението да бъде 40 към 60, работодателите искат 50 на 50. "Ако се изчисли разликата, става дума за няколко милиона", каза Тренчев.

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник ще бъдат обсъждани както бюджетът на държавното обществено осигуряване, така и проектите за бюджети на НЗОК за следващата година.

Това съобщи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Той заяви, че на този етап няма решение, което да подкрепят всички страни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати