24 Април 2024 г. Сряда

Скандал с продажба на гласове за избор на домакин на световното по футбол

2010-10-17 17:58:42
ФИФА обяви, че започва разследване, че двама висши функционери са предложили да продадат гласовете си за избор на домакин на световното първенство през 2018 г.

Репортери на английския вестник "Сънди таймс" днес разкриха, че са се представили като лобисти на консорциум от частни американски компании, които работят за кандидатурата на САЩ за домакинство. Те са стигнали до конкретни оферти от двамата функционери.

Репортерите потърсили контакт с нигериеца Амос Адаму, член на изпълнителния комитет на ФИФА. На първата среща в Лондон Амаду заявил, че иска 800 хиляди долара за строежа на четири изкуствени игрища в родината му.

Президентът на Футболната конфедерация на Океания и вицепрезидент на ФИФА Рейналд Темарии от Таити също е поискал пари, но неговия случай за финансирането на спортна академия. Според вестника той предложил гласа си за 2.4 милиона долара.

"Очевидно, че ще има ефект", казва Адаму на въпрос на журналиста дали тяхното дарение ще гарантира глас за САЩ. Парите трябвало да бъде преведени директно на Адаму, а не чрез Нигерийската футболна асоциация.

"Разбира се, че ще има ефект. Защото ако инвестирате в това (футболните игрища), ще искате глас. Това е предложението, ако искате да похарчите пари", казва още нигериецът, който е документиран със скрита камера.

ФИФА обяви, че започва проучване на материалите от вестника. "ФИФА и етичната комисия внимателно следят процеса по кандидатстване за домакинство на световните първенства през 2018 и 2022 г. и ще продължи да го прави", се казва в официално становище на организацията.

"ФИФА вече поиска й и бъде предоставена цялата информация и документи по този случай и очаква да ги получи. ФИФА незабавно ще анализира материала и когато този анализ бъде приключен, ще обяви следващите си стъпки", се казва още в становището. Дотогава от ФИФА няма да коментират обвиненията.

Вече е сигурно, че световното първенство през 2018 г. ще бъде в Европа, след като САЩ се оттеглиха от надпреварата в петък. САЩ бяха последният неевропейски кандидат, останал в тази надпревара. През юни Австралия също се оттегли.

Изборът за шампионата през 2018 г. ще се направи измежду Англия, Русия и съвместните кандидатури на Испания и Португалия и на Белгия и Холандия.

Американците ще се концентрират върху надпреварата за домакинство на първенството през 2022 г. Според "Сънди таймс" Адаму заявил пред репортерите под прикритие, че вече се е разбрал да подкрепи конкурентна кандидатура за тази процедура. САЩ щели да бъдат вторият му избор.

Футболната конфедерация на Океания (ОФК) също обяви, че разследва данните от материала. "ОФК е запозната с историята, публикувана в "Сънди таймс". ОФК проучва въпроса", се казва в становище на конфедерацията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати