25 Април 2024 г. Четвъртък

Цветанов призна за парична договорка с човек на Алексей Петров, но тя не замесвала Столичната община

2010-10-17 17:57:40
Не сме позволили да се дава никаква парична гаранция по проекта за изграждане на център за видеонаблюдение в метрото, предложен от белгийска фирма през 2006г - така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира публикацията в сайта на вестник "Гласове", чийто главен редактор е Явор Дачков от средата на миналата седмица, според която министърът е отговорен за изчезването на около 1 млн евро, внесени като гаранция по проекта.

В статията Дачков, който е и зам.-главен редактор на сочения за близък до Алексей Петров вестник "Галерия", публикува данни, съобщени от бившия служител на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ден, след като беше пуснат под домашен арест по делото "Октопод".

Според публикацията причината за акцията "Октопод", след която Алексей Петров прекара в ареста осем месеца, докато беше разследван като глава на престъпна група, е опит на вътрешният министър да прикрие изчезването на крупната сума. Тя била осигурена от фирми с помощта на Алексей Петров по молба на тогавашния столичен кмет и настоящ премиер Бойко Борисов. Отговорници за публично-частното партньорство били Боян Чуков, по това време е заместник на Петров като шеф на Съюза за стопанска инициатива, и Цветан Цветанов в качеството му на зам.-кмет по сигурността в София. Впоследствие според статията се оказало, че сумата е изтеглена и е отишла у Цветанов.

"Става дума за проект, предложен от една белгийска фирма, за център, в който да се прави видеонаблюдение на метростанциите. Като това всичкото трябваше да бъде дарение за Столична община. Столична община по този проект не е дала един лев, няма и да даде никакъв лев и Столична община не дължи абсолютно нищо към тази фирма, защото в тази фирма, поне това, което беше представено тогава пред Столична община, тя оперира с пари от европейски програми, които са насочени с подобна дарителска дейност, които да минават към местната власт", обясни днес в интервю за предаването "Станция Нова" по Нова телевизия вътрешният министър. 
Той  добави, че още при преговорите с белгийската фирма било обяснено, че Столична община не може да даде пари за гаранция, първо защото не разполага с тях и второ - защото няма как да даде някакви пари, без да е извършила процедурите по обществени поръчки
"И тогава всъщност ние казахме, че бихме се отказали от този проект, ако е свързан с подобна парична гаранция. И тогава вече с Боян Чуков и белгийците се договорихме за тази парична гаранция. Но тук Столична община, и точно това е моментът, който трябва да бъде споменаван винаги, защитили сме интереса на Столична община и не сме позволили да се дава парична гаранция от общината в София", заяви Цветанов. 
Вътрешният министър не беше попитан дали тази  сума наистина е била внесена във фонд, контролиран от него и Чуков, както твърди Алексей Петров,  и евентуално каква е била по-нататъшната съдба на тези пари. 

Цветано отхвърли твърденията на лидера на РЗС Яне Янев след посещението му в дома на Алексей Петров. Депутатът обвини Цветанов, че е забогатял незаконно и че е спонсориран от фирми от обръча на ДПС. В петък Янев настоя анкетна парламентарна комисия да провери имотното му състояние, а днес поиска с това да се заемат данъчните.

Декларирал съм абсолютно всичко, имам шест апартамента и всичко около тях е прозрачно, заяви вътрешният министър (повече по темата можете да прочетете в карето - бел. ред.)

Той повтори тезата си, че всички обвинения срещу него представляват сценарий и че не може да влиза в диалог с всички задържани по обвинения в тежки престъпления, които го атакуват.

Как вътрешният министър обяснява имотното си състояние пред нова телевизия

Цветан Цветанов: Имам шест апартамента, които са на мен и на семейството ми.

Водещ: Много.

Цветан Цветанов: И аз веднага ще кажа как са те. Два апартамента са с нулева ставка, това са апартаменти, които са прехвърлени от родителите на съпругата ми. Единият апартамент е закупен 60-те години, в който и до ден днешен живеят родителите на жена ми, които 64-та година са го закупили. В момента, във връзка с възрастта, на която са, да са живи и здрави, естествено, те са го прехвърлили на моята съпруга, на нулева ставка. Съвсем нормално е. Това смятам, че го прави всеки един средностатистически български гражданин, когато мисли за децата си.

Водещ: Така.

Цветан Цветанов: Другият апартамент е закупен от родителите на жена ми, той е 66 квадрата, мисля, че толкова беше, той е прехвърлен отново на голямата ми дъщеря на нулева ставка. Третият апартамент, който е в "Надежда", това е апартамент, в който живее майка ми и след тежко заболяване на баща ми, преди 13 години той почина от рак, аз имам 1/6 като наследство, което ми се полага от този апартамент.

Водещ: Така.

Цветан Цветанов: Четвъртият апартамент е апартаментът, в който сме живеели с моите родители от 73-та година и в който живея и до ден днешен. Другите два апартамента, които са закупени, те са закупени преди три години, като сделката е направена на Акт 14. Другото, което е, този апартамент все още не е изцяло моя собственост, на моето семейство, защото ние плащаме кредит, който е по 900 лева, които аз всеки месец плащам от заплатата си и всичко това се осъществява по банков път към банката, от която съм изтеглил този кредит.

Водещ: Ясно, значи става дума за...

Цветан Цветанов: Не, това, което мога да кажа, понеже единственото, което може би предизвиква някакъв по-голям медиен интерес, това са последните два апартамента, които са закупени. Това са апартаменти, които... всичко, което се е случвало по тяхното закупуване, е минавало по банков път и просто там е напълно прозрачно за всеки един, който би могъл да си направи труда да го провери.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати