29 Март 2024 г. Петък

Полицаите искат по-големи заплати и социални придобивки

2010-10-17 17:51:34

"Основните ни искания не са за заплати и за промяна на социалните ни придобивки", каза зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Галентин Грозев, предаде Фокус.

Основните искания на полицаите са свързани с материално-техническото осигуряване, с незаплащането на извънредния труд. „Там, където има осигурена съвременна техника, няма осигурена поддръжка за нея, което означава, че до момента, в който техниката спре се ползва, след това трябва да се търсят начини ние да си я поправяме.

Там, където напуска или се пенсионира някой, много трудно и много рядко се обявяват конкурси. През това време един или двама души вършат работата на десетима и никой не се сеща да им даде съвместителство, нито по друг начин да ги обезщети.

Напротив, по всякакъв начин се търси възможност да не ни се заплати това, което искаме, да не сме полагали извънреден труд, да ни се намаляват специфичните условия на труд. Това ужасно много дразни състава”, обясни Грозев.

„Осигуряване, жилетки, фенери – просто дума да не става. Това е толкова остаряло. Хората навсякъде подмениха въоръжение, навсякъде подмениха лични средства. Откога говорим, че има много лесен начин за туширане на това недоволство, че полицаите носели огнестрелно оръжие.

Купуват се електрошокови устройства и се решава проблемът. Те са много по-хуманни и причиняват много по-малки щети. И много повече отговарят на целите на съвременната полиция.”, каза Грозев.

Той уточни, че такива средства имат специалните групи за задържане, но те не отговарят за ежедневните проблеми на битовата престъпност, която е 99% от случаите, с които се занимава полицията.

По думите на Грозев нормативната уредба постоянно се променя и не в посока реформа, а в смяна на имена. „Колко души ще бъдат съкратени след сливането на „Гражданска защита” и „Пожарна безопасност” и след закриването на Главна дирекция „Досъдебно производство” и колко пари ще се спестят от това?”, коментира Грозев и допълни, че според него нито един човек няма да бъде съкратен.

„За какво се прави тази реформа – на един човек да му се смени длъжността. Е, това ли е реформа?”, попита още той.

„Назначиха хора за документите за самоличност по допълнително щатно разписание. Тези хора имат отпуска. По заповед на министъра тази отпуска трябва да се ползва до края на 2010 г. Но те не могат да излязат, защото има прекалено много работа. Абсолютни парадокси”, подчерта Грозев и допълни, че има предложения на министерството да бъде отнета и възможността полицаите да получават възнаграждения за нощен труд.

Синдикатите предвиждат всяка неделя да се провеждат протестни митинги. Първоначално ще бъдат само в неделя, след това и по-често.

„Ще направим един голям общ протест, предполагам на 7 ноември, в София пред Минситерството на вътрешните работи, пред Министерски съвет”, уточни той.

„Проблемите, които през 2008 г. ни накараха да излезем на протести и след това да създадем Синдикалната федерация на служителите в МВР по никакъв начин не са решени.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати