26 Април 2024 г. Петък

За американците България изглежда мафиотска държава с боксуваща икономика

2010-10-17 12:39:05
„Песимизмът е признак на незрялост. Изградената личност умее да вижда нещата от множество гледни точки и съзнателно да открива онези, в които проблемът изглежда като възможност, а мизерията като предизвикателство.“ Това твърди Иван Владимиров - НАВ* – преподавател по най-новите методики в сферата на педагогическата психология.

 

Иван Иванов с псевдонима Иван НАВ е автор на книгата „Смешна метафизика за забавно развиващи се“, илюстрирана от собствения му брат Недялко. Първата книга на Иван е 'Две Цигари" в съавторство с Даниела Колева

Иван Владимиров, по-известен като Иван НАВ, е завършил 35-то СЕУ с английски и руски език. Бакалавър е по „Международни икономически отношения” в УНСС, след което завършва магистратура по Педагогическа Психология в Университета на Лас Вегас (катедрата е в топ 20 на САЩ). В момента учи Докторантура по Педагогическа Психология в университета в Лас Вегас. Идеята му е да се върне в България и да преподава най-новите методи на педагогическа психология.

- Как изглежда България отдалеч?

- За американците България изглежда мафиотска държава с боксуваща икономика и леко ориенталски нрави. Усещането като се връщам всяко лято е все едно отивам при баба на село (аз обичам да ходя на село). Животът е по-неуреден, нерафиниран, забатачен. Обслужването е примитивно. Бизнесите не мислят в перспектива. Подкупите са обичайно разплащателно средство. В същото време контрастът с американската масова култура ме кара да оценя топлината и непосредствеността на българите, колоритните балкански нрави, любопитството, че дори и шмекерлъка в мамковината. Под българи имам предвид средата, в която аз се движа. Иначе простотия и масова култура има навсякъде. Аз не страдам от патриотизъм, но чувствам силна връзка със земята и езика. Лесно се адаптирам към чуждоземието, въпреки че в конкретния случай американската култура не е по мой вкус Носталгията е по липсващи приятели и зелени гори. Под приятели имам предвид хора, които ме познават истински и които могат да ми бъдат интелектуални, емоционални и духовни партньори. Като цяло чужбината дава страничен поглед към родината. Човек вижда неща, които преди не е забелязвал поради липса на база за сравнение.

- Какво Ви учудва в странство?

- Когато човек идва в Щатите на бригада за 4-5 месеца, живее доста затворено, предимно бачка и се стиска. Аз първия път бях в едни гори в Уисконсин, където предимно четях и общувах с еноти и порове. През 2001 дойдох във Вегас и тогава за пръв път се сблъсках с различността тук.

- Каква е различността?

- Американските мащаби са огромни, само Тексас е колкото девет Българии. От светофар до светофар е километър. Да идеш да си наемеш DVD често караш 10 мили. Няма го българският уют на малките улички, кафенета с маси отпред, пешеходци, кучета... Някак човек се губи в тези огромни пространства и се чувства по-сам. Тук и дистанциите между хората са големи, близостта е рядка. Трябва да говориш политически коректно и да спазваш подобаващо физическо разстояние от събеседника. Друга разлика е, че тук медиите и бизнесите са обсебили индивида и са заели огромно място в битието му. Шопингът и гледането на телевизия са основни занимания. Като цяло хората са по-повърхностни и нелюбопитни към света, по-задоволени и самодоволни. Но да не забравяме, че Вегас не е представителна извадка на Щатите.

- Въпреки това много българи и сега, когато страната ни членува в ЕС се стремят към западния начин на живот.

- Повечето обикновени хора в и извън България, се стремят към лесния и уреден живот без да виждат цената, която трябва да платят за това. Тук човек може да живее охолно като сервитьор или продавач. Кара голяма кола, живее в голяма къща, купува си лъскави дрешки и се чувства успял. Само че това идва на цената на загуба на някои ценности, повърхностност, овълчване. За съжаление образованието не възпитава хората да виждат в дълбочина и перспектива, което води до праволинейни избори.

- Това ли Ви провокира да създадете идеята за експериментално преподаване?

- Идеята за алтернативно образование не идва от разликите между България и западния свят, а по-скоро от неадекватността на системата (както тук, така и в повечето западни страни). В Щатите средното образование е катастрофално, но тук системата е толкова голяма и тромава, че промяната е трудно възможна. От друга страна, в България мащабите са малки и е по-перспективно да се инициира промяна. Освен това хората в България сякаш са узрели за нещо ново и амбициозно. Разговарях с доста успели хора, както и с млади родители и останах с приятни впечатления от техния ентусиазъм и желание да помагат и участват. Моята система не е алтернатива, а добавка към традиционното образование. Не цели да го замести, а да го обогати. Програмата, създадена от мен е научно обоснована и се базира на четири от най-новите и популярни сфери на изследователска дейност тук - епистемологични представи, аргументация и критично мислене, метакогнитивни стратегии, и методи за развитие на съзнанието и когнитивните процеси. Епистемологични представи са представите ни за същността, произхода и обосновката на знанието. Често хората вярват, че знанието е дихотомно (дели са на верни и грешни отговори), статично и предаващо се пасивно от учители (експерти) на ученици (лаици). Този модел на възприятие е доказано непродуктивен. Знанието се развива, то зависи от гледната точка или използваната теория за тълкуването му, конструирано е от индивида в контекста на това, което знае, и трябва да бъде приемано критично на базата на доказателства и логични аргументи.

- Дори най-разкрепостеното образование поставя учениците в някакви рамки

- Без рамки не може, но науката е доказала, че когато на учениците се дава избор и им се предоставя възможност „да откриват” знанието с помощта на учителя като фасилитатор (а не само лектор), резултатите са в пъти по-добри. Тук не става въпрос само да ги уча на нещо по-различно от стандартните предмети, но да им дам обяснение защо има смисъл да се учи, какво това носи в личен и професионален план и как да оптимизират учебния процес. В България все още се използват архаични методи за учене и преподаване, а вече са доказани много по-продуктивни методики. Например работата в групи подобрява разбирането и запомнянето на учебния материал. Дискусиите подобряват дълбочината на мисловните процеси, и т.н.

- Вярвате ли в силата на образованието? Днес има доста успели, според масовите стандарти, хора, които са т.нар. "самосъздадени"?

- Да си самосъздаден не значи да нямаш образование, а да си учил от всичко, което ти се е случвало. Заблудата за преуспелия бизнесмен (писател или друго), който не е завършил училище или няма висше образование (например Ричард Брансън, собственика на 'Върджин') се дължи на обичайната човешка склонност..Една от обичайните грешки на хората е да съдят по отделни случаи. По-удачно е да вземат решения на базата на статистически данни, които показват тенденциите в поведението (и постиженията) на хората като цяло. Силата на образованието е доказана, няма нужда да вярвам в нея. Просто новите открития в педагогиката чакат да бъдат приложени. Масовите стандарти не са критерий за успех. Например множество изследвания показват, че материалният успех не е индикатор на щастие. Доста често дори обратното. За съжаление моделите за успех налагани от медиите са създадени единствено с цел повишаване на потреблението, а не повишаване на общото щастие и благо.

- Как човек се научава да се учи?

- Това е едно от нещата, които мисля да преподавам. Успешното учене зависи от няколко фактора - правилна мотивация (разбиране защо трябва да се учи), поставяне на материала в смислен за ученика контекст, добри учебни навици и стратегии и добро структуриране на процеса от страна на учителя. Трудно е да се изредят всички фактори в такъв формат. Тук става дума за динамична система от променливи (например мотивация), които не могат да се разглеждат изолирано, защото ефектът им е синергетичен (цялото е по-голямо от сбора на частите). Водих свободен дискусионен курс в София с два класа ученици от 35-то училище (10ти клас) в продължение на година и половина. Представих им информация на разнообразни теми с цел да провокирам интереса им - изкуства, антропология, философия, квантова механика... Основната цел беше да ги мотивирам и насоча в интересни посоки.

- Вашето преподаване помага на учениците да намерят себе си? Подобно системата на Щайнер?

- Идеята е не просто да се предава полезна информация, но и да се създават продуктивни навици, да се изграждат качествени модели на мислене и най-вече да се създават зрели и пълноценни личности. Валдорф училищата на Щайнер, системата на Монтесори... има множество успешни модели на алтернативно образование по света. Аз интегрирам елементите в тях, които доказано работят, като освен това използвам най-новите открития в психологията и педагогиката, които тепърва започват да навлизат в практиката.

Идеята е не само да преподавам, но и постепенно да обучавам учители и да реформирам цели училища, за да може ефектът да е траен и мащабен. Това е дългосрочен план, който ще отнеме 10-20 години, поне. В началото ще започна с избрани ученици, защото ще мога по-лесно да мотивирам някои от тях да поемат тази кауза. По-малките ученици често имат проблеми с поведението, дисциплината, както и сериозни дупки в знанията. Това би затруднило постигането на краткосрочната ми цел да обуча ученици, които впоследствие да завършат педагогика и да се върнат да работят с мен.

- Пречупено през призмата на Вашия опит - какво липсва на българското образование?

- Липсват му твърде много неща. Методиките на преподаване и изпитване са морално остарели. Няма организационна култура в училищата, не се дава свобода на учениците да участват активно в процеса на конструиране на знанието (наливат им се факти в главите), не се полагат усилия да се мотивират учениците... Майка ми е учител по История и тя ме държи в течение на това какво се случва в тези среди.

- Конкретен случай в едно българско училище - по-възрастните учители саботират младите, защото въвеждат съвременни методи. Въпросът към младите учители бил: "Кой ви плаща за това"?

- Това е патологичен случай и аз не бих определил тази възрастна популация като ИСТИНСКИ учители. Тези хора са отдавна смачкани от системата чрез ниски заплати и кучешко отношение. Цинизмът им е абсолютно закономерен, въпреки че това не ги оправдава.

- Осем български университета сега са застрашени от "дървена ваканция" - прекъсване от по месец и повече от месец. Оправданието е - липса на средства. Как това ще се отрази на студентите, какъв е опитът с разпределението на пари за образование в чужбина?

- Тук тъкмо закриха около 10 катедри в местния университет поради бюджетен дефицит. Дървената ваканция за тези студенти е постоянна.

- Вие искате да преподавате в България - сега, когато учителите в държавните училища трудно оцеляват. Кое Ви окуражава?

- Аз не съм обикновен учител и не смятам да завися от държавата финансово. Моите професионални знания обхващат педагогика, психология, философия, антропология, литература (две издадени книги) и изкуства, икономика и етика. Освен това ценностната ми система ме прави независим от чуждото мнение, временните неуспехи, трудните ситуации и нуждата да съм успял по масовите стандарти. Аз гледам в перспектива и ще смятам за успех евентуална промяна дори след 50 години. Преминал съм през житейски изпитания, които са ме научили на скромност и търпение. Също така съм живял достатъчно разнообразен живот (от аскетичен до бохемски), за да кажа, че имам богат инструментариум от поведения и начини на въздействие върху околните. Комбинацията от тези фактори ми дава увереност, че ще се справя с начинанието. Освен това не обичам лесните неща, така че трудностите в БГ не ме плашат.

- Вярвате ли, че подобно образование би помогнало на българите да преодолеем песимизма си?

- Песимизмът е признак на незрялост. Изградената личност умее да вижда нещата от множество гледни точки и съзнателно да открива онези, в които проблемът изглежда като възможност, а мизерията като предизвикателство. Моята програма е базирана на теориите за развитие на съзнанието (Аз-а), разработени в Харвард (Kegan, 1982, 1994) и други водещи изследователски центрове. Идеята е учениците да бъдат стимулирани да израстват личностно в процеса на образованието си. Такова израстване е свързано със зряла емоционалност, контролираща негативните чувства, мотивация за себеизразяване и себеактуализация (а не за пари и популярност), продуктивна морална система (насочена към общо благо и про-социални дейности) и способност да се вижда живота в дълбочина и перспектива.

Необходимо е ново поколение българи, които да могат да се усмихват с разбиране на саботиращите ги бюрократи и да се амбицират допълнително от приказки от сорта на „в България прокопсия няма”. За повечето възрастни е късно за промяна, дори когато я търсят. Мозъкът е машина, която се програмира веднъж в живота (без да броим техники като НЛП (невро-лингвистично-програмиране) и различните видове когнитивни, поведенчески и т.н.терапии). В България познавам достатъчно кадърни и успели хора, които имат желание да ми помагат. „Обединението прави силата”' не винаги е демагогска декорация на административна сграда. Нека си спомним думите на Микеланджело - "По -голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта ни е твърде висока и се проваляме, а че е твърде ниска и я постигаме."

 

* НАВ идва от славянската митология – навите са духовете на мъртвите. Но там има една специфика: раят и адът, ако приемем, че адът е Нав, са преплетени един в друг. Тоест, има закачка с не-дуалността и тъй като не обичам разделянето на красиво и грозно, на черно и бяло, си избрах това. Много ми хареса като звучене.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати