25 Април 2024 г. Четвъртък

Р. Драганов: Очакваме по-добър зимен сезон

2010-10-17 12:17:32

Очакваме ръст в рамките на 3% за предстоящия зимен туристически сезон.

Това каза в интервю за агенция Фокус Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Очакваният ръст е въз основа на добре приключилия зимен сезон 2009 – 2010 г. и на база доброто протичане на летния сезон 2010 година, който по думите му е създал много доволни туристи.

„Конюнктурата, която способстваше тази година да имаме увеличаване на параметрите в частта брой туристи беше свързана с падането на визите за туристите от Македония и Сърбия, което доведе до едно увеличаване между 20 – 26% на туристите от тези пазари. Кризата в Гърция допринесе много повече гърци да посещават България, както за горива и храни, така и за ползване на туристически услуги и тази тенденция ще продължи. Също така отварянето на новите гранични пунктове при Златоград и Ивайлов град допринесе за повече туристи. Кризата между Турция и Израел доведе до повече туристи през лятото от Израел, също така ние имаме увеличаване и на турските туристи, особено от Северна Турция”, посочи Драганов.

Той каза още, че румънците са изключително доволни и ни припознават като една много приятна и топла дестинация, включително и за кратковременни уикендови пътувания.

„Така че като цяло имаме такава добра конюнктура и създаване на доволни туристи и съответно очакваме 2011 година да стартира с един успешен сезон, при който кувертите за Коледа и за Нова година да бъдат по същия начин атрактивни, както бяха и миналата година, когато те бяха изкупени до средата на ноември месец, специално за балнео, спа и уелнес хотелите”, каза още той.

По думите му, специално в частта ски курорти вече всички те са с достатъчен брой оръдия за сняг и достатъчно добре работещи съоръжения.

Кризата даде възможност да работят и да се отсеят най-добрите хотели и ресторанти, които имат своята постоянна клиентела. Също така добрата работа на балнео, спа и уелнес хотелите показа , че те са с най-голяма средна годишна заетост, която в някои случаи достига 50%”, посочи Драганов.

По думите му през тази зима страната ни може да очаква и увеличаване на параметъра бизнес туризъм с настъпването на новите бизнес условия и на българския пазар.

„Отварянето на банките за кредити към малкия и среден бизнес и към физически лица ще допринесе още в следващите месеци да видим едно леко съживяване на икономиката и съответно на самото самочувствие, което е основната причина в момента за намаления брой на ползване на услуги, тоест основната причина в момента е повече психологическа, отколкото финансова след като вече лека полека започва да се възстановява финансовия пазар за отпускане на нови кредити”, посочи Драганов.

Официалното откриване на зимния туристически сезон в различните курорти ще бъде в периода 19 – 22 декември.


източник: actualno.com

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати