26 Април 2024 г. Петък

Окончателно решение за осигуровките?

2010-10-17 11:12:37

Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се проведе днес по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Заседанието ще започне в 16.00 часа в Министерски съвет. На него ще се обсъди бюджетът за Държавното обществено осигуряване за следващата години и промените в Кодекса за социално осигуряване и пенсионната реформа за 20-годишен период.

На последното заседание в петък синдикатите отказаха да участват в преговорите, като настояваха за присъствието на министър-председателя. На среща с Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и социалния министър Тотю Младенов синдикатите се договориха за ново заседание на НСТС днес.

Очаква се днес окончателно да бъде постигнато решение за Кодекса за социално осигуряване и Държавното обществено осигуряване. Целта е в сряда тези решения да бъдат обсъдени на заседание на Министерски съвет, а след това и в Народното събрание.

„Смятам, че почти на 95% има консесус и с работодатели и със синдикати. Премиерът иска в неделя всичко да бъде наред”, каза социалният министър Тотю Младенов.

„Много от нашите искания, балансирани с исканията и на работодателите, ще намерят място в общия пакет, който най-вероятно в неделя ще бъде възприет – надяваме се във формата на едно национално споразумение с подписа на министър-председателя, синдикатите и работодателите”, коментира изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров. По думите на Димитров, участието на премиера трябва да гарантира, че договореното ще бъде изпълнявано.

С 1,8% да се вдигне осигурителната тежест от началото на следващата година, е решил Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в петък, каза пред журналисти изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Работодателските организации настояват осигурителните вноски между работодатели и работници да се поделя 50 на 50, но в момента съотношението по Фонд „Пенсии”

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати