20 Април 2024 г. Събота

Ветеран в БСП: Сгрешихме. Борисов можеше да е при левите

2010-10-16 20:24:16

Борисов ще бъде по-временна фигура от други като него, искрено съжалявам, че той не знае къде отива. 

 Това заяви пред репортер на агенция БГНЕС проф. Владимир Топенчаров - един от най-авторитетните ветерани на социалистическата партия.

 "На мен ми се струва, че и ние сме допуснали грешки - той можеше да бъде приобщен към лявото пространство и да се загуби агресивността на ГЕРБ сега", допълни проф. Топенчаров. 

 Тази събота заседанието на 47-мия конгрес на БСП започна с химните на България, на Европа и на Социалистическия Интернационал.

 Ветераните никога не са губили доверие в партията, ние знаем много добре, че това е сблъсък на идеи и на поколения, каза още проф. Топенчаров.

 Ще получим много добър резултат на изборите, независимо, че срещу нас ще се изправи цялото "царско войнство" и срещу нас се обединява всичко, което е антисоциалистическо и антисоциално, смята професорът. 

 

Няма да има президентска партия?

 

Един от най-любопитните моменти на заседанието на 47-ия конгрес на БСП беше докладът на Сергей Станишев, особено в частта, в която лидерът на Столетницата говори за президентския проект:

  "Аз лично изпитвам неудобство да коментирам нещо, което не съществува в политическото пространство, а съм сигурен, че вече и президентът изпитва неудобство, че едва ли не от негово име не случайни, а познати лица, включително и наши бивши членове и партньори се изказват на тази тема, обясняват как проектът ту ще присъедини към себе си БСП, ту ще я заобиколи. Впрочем президентът каза ясно няколко неща. Първо, че до края на мандата ще действа като държавен глава. Второ, че няма да има президентска партия. Трето, че той ще подкрепя граждански инициативи, които дават идеи и предложения за управлението на страната по по-добър начин" - коментира Станишев.

 И ще го кажа, надявам се, ясно и категорично - без БСП е невъзможно да се направи нищо вляво. Нормално е да партнираме и с партии, и обединения, и инициативи на граждани, които споделят отрицанието на ставащото днес в страната и имат идеи за промяна. Но БСП не може да бъде нечий електорален резервоар, нито да  играе по нечия свирка, нито да бъде украшение за нещо, което ще устрои група хора, които припълзяват към авторитета на президента и не си намират място в политиката, а години наред прескачат от партия в партия, заяви още лидерът на Столетницата.

И искам да кажа още нещо. Не може да се използва от наши другари на различни нива темата за президентския проект като „Очакването на Годо" и като извинение за нищо неправене. Защото я има тази тенденция и тази нагласа. Казват - „да видим какво ще направи президентът и тогава ще се хванем за работа или тук, или там". Това е абсурд и е вредно! - коментира Станишев.

 

Предсрочни избори?

 "Ние не потриваме със задоволство ръце заради провала на ГЕРБ, защото последствията са изключително тежки за гражданите, за цели социални групи и професионални съсловия за перспективата на страната.

 Това е главната причина да поискаме правителството на Борисов да слезе от сцената предсрочно, но няма как да привлечем на наша страна мнозинството от избирателите, ако не обявим алтернативното си виждане за политиката и не се подготвим добре и в кратки срокове за предстоящите избори.

 Възможно е бързината на процесите да ни изненада и изборите да се случат и преди законовия срок" - отбеляза Станишев.

 Притчата на Сергей

 

Към своите съпартийци лидерът на БСП използваше обръщението „Другарки и другари“. Ето как Станишев завърши доклада си:

 "По традиция, уважаеми другарки и другари, ще завърша словото си с една притча като тема за размисъл за всеки един.

 Някога отдавна живеел в древен град Майстор, заобиколен от своите ученици. Най-способният от тях се замислил веднъж:

 -А има ли въпрос, на който нашият Майстор няма да може да отговори?

 Той отишъл на зелената ливада, хванал най-красивата пеперуда и я скрил в своите длани. Пеперудата  естествено шавала, движела се,  гъделичкала дланите на ученика. С усмивка  той отишъл при Майстора и го попитал:

 - Кажете, каква пеперуда имам между дланите си -жива или мъртва?

 И здраво държал пеперудата и бил готов във всеки един миг да я смачка заради своята истина.

 Необръщайки дори глава, за да погледне своя ученик, Учителят отговорил:

 -Всичко е в твоите ръце.

 Всичко е в нашите ръце, другарки и другари!"

 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати